ERYTROL
W ecotrendy.pl dbamy o to, by każdy produkt był naturalny i wyjątkowo smaczny. Nasza oferta obejmuje produkty różnego rodzaju, które warto spożywać w codziennej diecie. Jednym z nich jest erytrol, występujący również pod dwiema innymi nazwami – erytryt i erytrytol. To naturalnie występujący w przyrodzie sacharyd (niskokaloryczny cukier). Występuje w warzywach, owocach (np. winogronach, gruszkach), grzybach, wodorostach i winie. Wygląda jak zwykły cukier z torebki. Jest krystaliczny, biały, bezwonny. Poza tym to doskonały, naturalny zamiennik cukru pochodzenia roślinnego.
Właściwości
Erytrol jest niskokalorycznym cukrem, także dla diabetyków/cukrzyków, prawie bez kalorii (0,2 – 0,4 kcal/g podczas gdy ta sama ilość zwykłego cukru to ponad 10 razy więcej kalorii). Ma delikatny słodki smak, około 60-70% słodyczy w porównaniu do cukru buraczanego. Smakuje prawie jak zwykły cukier, a jednak nie uzależnienia jak cukier. Erytrol nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku w ustach tak, jak to dzieje się w przypadku innych słodzików i substancji słodzących. Nie stanowi też pożywki dla bakterii nazębnych.
Erytrol, a nasze zdrowie
Mogą go używać osoby chore na cukrzycę. W przypadku erytrolu indeks glikemiczny wynosi zero. Nie wywołuje efektu wzrostu poziomu glukozy i insuliny we krwi. Nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, co w praktyce oznacza, że zostaje wchłonięty do krwiobiegu, a następnie wydalony z moczem w niezmienionej postaci. Dzieje się tak dlatego, że nie posiadamy enzymów, które byłyby zdolne do strawienia tego związku. Erytrol ma działanie antyoksydacyjne: spowalnia niszczycielskie działanie wolnych rodników, opóźniając tym samym procesy starzenia oraz wzmacniając nasz system odpornościowy. Ma bardzo małe molekuły, w związku z czym jest łagodniejszy dla żołądka: nie powoduje tak szybko biegunki jak popularny ksylitol. Nie fermentuje w jelitach.
Zastosowanie
Erytrol jest wykorzystywany do pieczenia i gotowania redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw, oraz słodzenia napojów takich jak kawa i herbata. Erytrol często stosowany jest jako składnik masy tabletkowej w produkcji leków. Zgodnie z rozporządzeniem ministra zdrowia erytrol może być stosowany jako dodatek m.in. do: lodów, dżemów, galaretek, marmolad, owoców kandyzowanych, różnego rodzaju wyrobów cukierniczych, gum do żucia, musztard, sosów, suplementów diety. Nie poleca się stosować erytrolu do wypieku ciast drożdżowych, gdyż spowalnia proces wyrośnięcia ciasta.