Rodzynki sułtańskie 1000g
Rodzynki sułtańskie 1000g znane są ludziom od wielu wieków. Już w starożytności odkryto bowiem, że suszone winogrona są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Ich jedzenie dostarcza nam bowiem energii oraz siły do działania. Popularne w Polsce rodzynki sułtańskie pochodzą głównie z górzystych terenów Turcji i Iranu, których gorący klimat i położone wysoko plantacje winogron pozwalają na uzyskanie najbardziej wartościowych bakalii.
Rodzynki sułtańskie spośród innych gatunków rodzynków wyróżniają się bowiem wyjątkowym słodkim smakiem, który pozbawiony jest charakterystycznej dla innych odmian tej grupy bakalii, nuty kwaśnej. Dlatego, jeśli lubimy słodki smak to właśnie rodzynki sułtańskie są najsłodszą odmianą rodzynków. Rodzynki sułtańskie uzyskiwane są z największych gatunków winogron pozbawionych pestek. Za sprawą gorących promieni słonecznych, w dojrzewających winogronach wytrąca się ich naturalny cukier, fruktoza, dzięki któremu rodzynki sułtańskie zawdzięczają swoją słodycz i niepowtarzany smak. Najlepsze gatunki rodzynków uzyskuje się poprzez poddanie ich naturalnemu procesowi suszenia pod wpływem gorącego, sierpniowego słońca.
Właściwości
Rodzynki sułtańskie to bogate źródło cennych witamin. W tych wyjątkowych bakaliach kryje się bogate źródło takich ważnych dla naszego organizmu witamin, jak A, C, E oraz witaminy z grupy B, które bardzo pozytywnie wpływają na działanie układu nerwowego. Włączenie rodzynek do codziennej diety poprawi koncentrację, przyspieszy procesy myślowe oraz poprawi pamięć. Oprócz witamin, rodzynki sułtańskie to także cenne źródło potasu, cynku, wapnia, żelaza i magnezu. Potas zawarty w rodzynkach pozytywnie wpływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi oraz jest także niezbędnym pierwiastkiem w diecie sportowców oraz osób aktywnych fizycznie. Rodzynki są też źródłem resweratrolu będącą ważną substancją przeciwutleniającą, która chroni komórki organizmu przed uszkodzeniem przez patogeny.
Zastosowanie
Rodzynki mogą być spożywane jako samodzielna przekąska, zwłaszcza podczas pracy umysłowej. Poprawiają one bowiem naszą koncentrację, co ma istotne znaczenie podczas nauki. Stanowią również popularny dodatek do ciast np. sernika, bab drożdżowych oraz ulubionych deserów. Świetnie smakują z dodatkiem czekolady i doskonale komponują się z innymi bakaliami. Wspaniale podkreślają również smak dań wytrawnych. Rodzynki można również dodać do sałatek oraz potraw mięsnych. Rodzynki można także z powodzeniem dodawać do bigosu, gdyż ich słodki smak doskonale przełamie kwaśny smak kapusty.
Rodzynki sułtańskie – wartości odżywcze w 100 g
- wartość energetyczna 1410.5kJ/336.9 kcal,
- Tłuszcz 0.5g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.013g,
- węglowodany 83.2g – w tym cukry 72.4g,
- błonnik 5.4g,
- białko 2.6g,
- sól 0,042g.
Składniki: rodzynki suszone, olej roślinny
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, migdały, produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 500 g
Wyprodukowano dla: Ecotrendy Sp. z o.o., ul. Wojsławicka 7J, 22-100 Chełm
Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Bakalie
Odwiedź nas na Facebooku.