Herbata czerwona Pu-Erh 50g

11,99 

Herbata Pu Erh to szczególny rodzaj herbaty, uprawiany w Chinach od wielu wieków. Herbata ta przechodzi dodatkowy proces delikatnej fermentacji, który zostaje przerwany w momencie zaczerwienienia się brzegów liści. Następnym etapem produkcji jest leżakowanie. Najlepsze odmiany tej herbaty mogą dojrzewać nawet 60 lat. Liczne badania nad jej działaniem dowodzą jej korzystnego wpływu na zdrowie człowieka.

Na stanie

Herbata czerwona Pu-erh

Herbata Pu Erh to szczególny rodzaj herbaty, uprawiany w Chinach od wielu wieków. Przechodzi ona dodatkowy proces delikatnej fermentacji, który zostaje przerwany w momencie zaczerwienienia się brzegów liści. Następnym etapem produkcji jest leżakowanie. Najlepsze odmiany tej herbaty mogą dojrzewać nawet 60 lat. Liczne badania nad jej działaniem dowodzą jej korzystnego wpływu na zdrowie człowieka. Oczyszcza organizm, pobudza trawienie oraz wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu, walczy z nadwagą.

Herbata Pu Erh zawiera wiele związków mineralnych i mikroelementów – mangan, wapń, fluor oraz teinę (znacznie więcej niż czarna herbata). Zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Ze względu na dużą zawartość polifenoli Pu Erh skutecznie zwalcza bakterie i wirusy. Dzięki temu możemy ją wykorzystać do przeciwdziałania oraz wspomagająco w stanach chorobowych (grypa, przeziębienia, stany zapalne jamy ustnej). Należy parzyć od 3 do 7 minut, najlepiej zalewając miękką wodą. Ze względu na jej wydajność, można zaparzać ją kilkakrotnie. Pu Erh to bardzo aromatyczna herbata o wyrazistym smaku i ziemistym zapachu. 

Herbatę należy parzyć w temperaturze około 70-80 °C. Po zagotowaniu wody najlepiej jest więc odczekać około 5 minut. Parzenie powinno trwać dość krótko: od 2 do 3 minut. Jedna łyżeczka herbaty wystarczy na 200 ml wody.

Herbata czerwona Pu-erh

Herbata czerwona Pu-erh uprawia się w Chinach. W przeciwieństwie do herbaty czarnej jest poddawana procesowi fermentacji. Cechuje ją aromatyczny, gorzki smak i wyraźny, ziemno-korzenny aromat. Produkcja herbaty Pu-erh składa się z kilku etapów. Pierwszym z nich jest rozłożenie wilgotnych liści na słońcu. Podczas ich więdnięcia są osuszane oraz obracane. Następnie suche liście rozkłada się w specjalnym fermentacyjnym pomieszczeniu, gdzie są przykrywane i przechowywane przez kilka dni. Podczas leżakowania muszą mieć zapewnioną odpowiednią temperaturę a także podwyższoną wilgotność. Po zakończonej fermentacji herbatę przekłada się do form i przechowuje w celu polepszenia walorów smakowych. Im herbata jest starsza, tym lepszy aromat ją wyróżnia. Herbaty Pu-erh można podzielić na dwie grupy:

Pu-erh Shu – wytwarzane z listków poddawanych tlenowej obróbce;

Pu-erh Sheng – wytwarzane z liści surowych.

Dlaczego warto pić herbatę?

Powodów jest wiele, a najważniejsze z nich to:
  • pozytywnie wpływa na pracę mózgu,
  • działa ochronnie na nasze organy (nerki, wątroba, serce),
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • poprawia metabolizm a także ułatwia spalanie tłuszczu,
  • działa pobudzająco,
  • znakomicie sprawdza się w zwalczaniu przeziębień.

Przechowywanie: w szczelnym opakowaniu, w suchym i zaciemnionym miejscu.

Waga netto: 50 g

Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Herbaty 

Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping