- Nie możesz dodać "Herbata czerwona Kolory Słońca 50g" do koszyka, ponieważ produktu nie ma w magazynie.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 3
-
Herbata czerwona Kolory Słońca 50g
11,99 zł -
Herbata czerwona Pu-Erh 50g
11,99 zł -
Herbata czerwona W głębi lasu 50g
11,99 zł
Herbata Pu-erh
Herbatę czerwoną Pu-erh uprawia się w Chinach. W przeciwieństwie do herbaty czarnej jest poddaje się ją procesowi fermentacji. Cechuje ją aromatyczny, gorzki smak również wyraźny, ziemno-korzenny aromat. Produkcja herbaty składa się z kilku etapów. Pierwszym z nich jest rozłożenie wilgotnych liści na słońcu. Podczas ich więdnięcia są osuszane oraz obracane. Następnie suche liście rozkłada się w specjalnym fermentacyjnym pomieszczeniu, gdzie są przykrywane i przechowywane przez kilka dni. Podczas leżakowania muszą mieć zapewnioną odpowiednią temperaturę i podwyższoną wilgotność. Po zakończonej fermentacji herbatę przekłada się do form i przechowuje w celu polepszenia walorów smakowych. Im herbata jest starsza, tym lepszy aromat ją wyróżnia. Herbaty Pu-erh można podzielić na dwie grupy:
Shu – wytwarzane z listków poddawanych tlenowej obróbce;
Sheng – wytwarzane z liści surowych.
Sposób parzenia czerwonej herbaty Pu Erh:
1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml), temp. wody 90 st. C (ok. 2 min. po przegotowaniu), czas zaparzania od 2 do 4 min. pod przykryciem, po tym czasie liście należy oddzielić od naparu. Sugerowane 3-krotne parzenie.
Pu-erh – właściwości
Pu-erh reguluje pracę jelit, poprawia metabolizm oraz wspomaga układ pokarmowy. Znana jest z właściwości odchudzających, które zawdzięcza enzymom i taninom. Czerwona herbata obniża cholesterol, poprawia pamięć, a nawet chroni przed chorobami nowotworowymi. W dolegliwościach związanych z przejedzeniem herbata również radzi sobie doskonale pobudzając wydzielanie soków trawiennych. Czerwona herbata może służyć jako zdrowy zamiennik kawy. Zawarta w niej kofeina pobudza nasze ciało. Dzięki składnikom polifenolowym może poradzić sobie z grypą, przeziębieniem lub stanami zapalnymi. Herbata leczy również kaca, wzmacnia ciało, poprawia pamięć i uspokaja.
Niektóre z herbat zawierają znaczne dawki fluoru. Należy pić je z umiarem, gdyż w dużych ilościach mogą doprowadzić do fluorozy. Choroba ta objawia się bólami brzucha, wymiotami, problemami z zębami, a nawet obrzękiem płuc.