Wegańskie burgery

Wegańskie burgery z kaszy jęczmiennej i buraków – składniki :

  • 120 gramów kaszy jęczmiennej;
  • 2 średnie buraki czerwone;
  • 1 średnia cebula;
  • mąka owsiana lub inna według uznania do zagęszczenia masy;
  • łyżka lub dwie oleju, np. rzepakowego;
  • 3 -4 łyżki ziaren sezamu lub/i słonecznika;
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki papryki chili, ewentualnie 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego i mielonej kolendry.

Wegańskie burgery z kaszy jęczmiennej i buraków – przygotowanie :

  1. Na początku ugotuj kaszę jęczmienną wg przepisu na opakowaniu.
  2. Gdy będzie stygła, zetrzyj buraki na tarce na grubych oczkach.
  3. Cebulę posiekaj na małe kawałeczki.
  4. Dodaj cebulę i buraki do przestudzonej kaszy, następnie wsyp do masy ziarna sezamu lub/i słonecznika. Wlej olej i wsyp przyprawy.
  5. Całość dokładnie wymieszaj i dosyp mąkę tak, by móc formować zgrabne kotlety.
  6. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułóż na niej uformowane burgery.
  7. Piecz je w 200 stopniach przez około 20 minut, a następnie przewróć je na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut. 

Podawaj w bułce z cebulą, warzywami i sosem lub tradycyjnie z ziemniakami i surówką. Smacznego! 

Czas przygotowania: około 90 minut

ilość porcji: 9-10 burgerów

stopień trudności: łatwe

Polecamy
Shopping cart1
-
+
Kwota częściowa
6,47 
Całkowita kwota
6,47 
Continue shopping