Wegańskie burgery z kaszy jęczmiennej i buraków – składniki :
- 120 gramów kaszy jęczmiennej;
- 2 średnie buraki czerwone;
- 1 średnia cebula;
- mąka owsiana lub inna według uznania do zagęszczenia masy;
- łyżka lub dwie oleju, np. rzepakowego;
- 3 -4 łyżki ziaren sezamu lub/i słonecznika;
- przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki papryki chili, ewentualnie 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego i mielonej kolendry.
Wegańskie burgery z kaszy jęczmiennej i buraków – przygotowanie :
- Na początku ugotuj kaszę jęczmienną wg przepisu na opakowaniu.
- Gdy będzie stygła, zetrzyj buraki na tarce na grubych oczkach.
- Cebulę posiekaj na małe kawałeczki.
- Dodaj cebulę i buraki do przestudzonej kaszy, następnie wsyp do masy ziarna sezamu lub/i słonecznika. Wlej olej i wsyp przyprawy.
- Całość dokładnie wymieszaj i dosyp mąkę tak, by móc formować zgrabne kotlety.
- Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułóż na niej uformowane burgery.
- Piecz je w 200 stopniach przez około 20 minut, a następnie przewróć je na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut.
Podawaj w bułce z cebulą, warzywami i sosem lub tradycyjnie z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Czas przygotowania: około 90 minut
ilość porcji: 9-10 burgerów
stopień trudności: łatwe