Prosty sposób na zdrowe warzywne frytki
2 MAŁE MARCHEWKI
2 MAŁE BURAKI
1 MAŁY SELER
3 ZIEMNIAKI ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
4 ŁYŻKI OLIWY
SÓL MORSKA GRUBOZIARNISTA
OPCJONALNIE: PŁATKI DROŻDŻOWE, ŚWIEŻY ROZMARYN LUB ŚWIEŻY TYMIANEK
- ROZGRZAĆ PIEKARNIK DO 180 ST
- NASTAWIĆ PIEKARNIK NA GRZANIE GÓRA/DÓŁ LUB TERMOOBIEG
- WARZYWA OBRAĆ LUB W ZALEŻNOŚCI OD PREFERENCJI WYSZOROWAĆ I ZOSTAWIĆ SKÓRKĘ
- WARZYWA POKROIĆ W SŁUPKI
- FRYTKI WYMIESZAĆ W MISCE Z OLIWĄ I PRZYPRAWAMI
- FRYTKI WYSYPAĆ NA BLACHĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA, NASTĘPNIE WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA NA OK. 20-30 MINUT (SPRAWDZAJ CO JAKIŚ CZAS CZY FRYTKI SĄ MIĘKKIE I SIĘ NIE PRZYPALAJĄ – KAŻDY PIEKARNIK JEST INNY)
- W POŁOWIE CZASU PRZEWRÓCIĆ FRYTKI NA DRUGĄ STRONĘ
- PODAWAĆ SAMODZIELNIE LUB Z WYBRANYMI SOSAMI
Poziom: łatwy
Czas całkowity: 50 minut
Ilość porcji: 2