Składniki:
Sos dyniowy:
- 400g dyni Hokkaido (połowa dyni średniej wielkości)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml bulionu
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz, imbir mielony
- 50 ml słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
- 300g makaronu tagliatelle
- 4 łyżki pestek z dyni Ecotrendy
- Garść rukoli
- Olej z pestek dyni Ecotrendy
- Parmezan
- Dynię umyj, przetnij na pół i łyżką wydrąż nasiona oraz włókna. Dynię razem ze skórką pokrój w niedużą kostkę.
- Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.
- Masło roztop na patelni lub w rondelku. Następnie dodaj kawałki dyni, cebulę i czosnek. Smaż przez ok. 10 minut. Następnie dodaj bulion i gotuj na małej mocy palnika ok. 15 minut, aż dynia zmięknie.
- Całość zmiksuj blenderem. Następnie dodaj śmietanę. Dopraw solą, pieprzem i imbirem do smaku.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Pestki z dyni podpraż chwilkę na suchej patelni.
- Makaron rozłóż na talerzach. Polej sosem, skrop olejem z pestek dyni, ułóż rukolę i posyp pestkami z dyni i startym grubo parmezanem.