Tagiatelle z sosem z dyni

Składniki:

Sos dyniowy:

  • 400g dyni Hokkaido (połowa dyni średniej wielkości)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml bulionu
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz, imbir mielony
  • 50 ml słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  1. Dynię umyj, przetnij na pół i łyżką wydrąż nasiona oraz włókna. Dynię razem ze skórką pokrój w niedużą kostkę.
  2. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.
  3. Masło roztop na patelni lub w rondelku. Następnie dodaj kawałki dyni, cebulę i czosnek. Smaż przez ok. 10 minut. Następnie dodaj bulion i gotuj na małej mocy palnika ok. 15 minut, aż dynia zmięknie.
  4. Całość zmiksuj blenderem. Następnie dodaj śmietanę. Dopraw solą, pieprzem i imbirem do smaku.
  5. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  6. Pestki z dyni podpraż chwilkę na suchej patelni.
  7. Makaron rozłóż na talerzach. Polej sosem, skrop olejem z pestek dyni, ułóż rukolę i posyp pestkami z dyni i startym grubo parmezanem.
Polecamy
Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping