Składniki:
- 1 brokuł
- 150 g sera feta
- 50 g nasion słonecznika Ecotrendy
Sos czosnkowy:
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego
- Pieprz
Przygotowanie:
- Brokuł podziel na różyczki i umieść w garnku z gotującą wodą. Brokuły gotuj przez 7 minut. Po ugotowaniu odcedź brokuły i przepłucz zimną wodą.
- Słonecznik upraż na patelni bez dodatku tłuszczu i pozostaw do ostudzenia.
- W małej miseczce wymieszaj majonez, jogurt oraz mleko. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i przypraw pieprzem. Składniki wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Brokuły, słonecznik i ser feta zalej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.