Nie masz pomysłu na sobotnie śniadanie? Spokojnie, właśnie przychodzimy z pomocą. Mamy dla Ciebie przepis na pyszne i puszyste drożdżowe racuchy z jabłkami. To doskonałe danie na rozpoczęcie dnia, uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych.
SKŁADNIKI:
- 250g mąki – ok 1.5 szklanki,
- 250ml mleka – ok 1 szklanka ( może być roślinne np. owsiane),
- 25g drożdży świeżych,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 duże jajko ( w wersji wegańskiej możecie pominąć),
- 1 łyżka miodu np. lipowy, akacjowy lub dowolny, który lubisz,
- 1 łyżeczka cukru
- 2 średnie jabłka
- olej do smarzenia – doskonale nada się olej kokosowy
- cukier puder i cynamon do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Podgrzej mleko, tak aby było lekko ciepłe, ale nie gorące!
- W szklance zmieszaj ze sobą 80 ml mleka (1/3 szklanki), drożdże, łyżeczkę cukru i czubatą łyżkę mąki. Odstaw na 15 minut.
- Po upływie tego czasu do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj miód, jajko, resztę mleka oraz drożdżową miksturę. Dokladnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Jezeli jest za rzadkie dodajcie mąki, jeżeli za gęste – cukru. Odstawicie na 10 minut.
- W tym czasie obierz jabłka i pokrój w kostkę. Następnie po upływie czasu dodaj jabłka do ciasta.
- Na patelni rozgrzej olej. Możesz użyć oleju rzepakowego ale naszym zdaniem racuchy wspaniale smakują w połączeniu z olejem kokosowym, którego użyliśmy do smażenia.
- Na nagrzaną patelnie nalewaj ciasto, formując małe placki.
- Smaż z obu stron aż do zarumienienia. Usmażone placki odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączył nadmiar tłuszczu.
- Racuchy z jabłkami podawaj z cukrem pudrem i cynamonem. Możesz dodatkowo polać miodem.
- SMACZNEGO !