Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki śmietany
- 2 jajka
- ½ kostki masła
Masa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3 szklanki mleka
- ½ kostki miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
Masa orzechowa:
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g masła
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- W rondelku z mlekiem rozpuść miód, a po rozpuszczeniu dodaj resztę składników na ciasto i wymieszaj. Po połączeniu się składników zagnieć dokładnie ciasto.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180⁰C.
- Podziel ciasto na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj, przenieś na blachę i ponakłuwaj widelcem. Przygotowany spód piecz przez 15 minut. Pozostaw do wystudzenia.
- Rozgnieć orzechy i podsmaż razem z miodem i masłem.
- Pozostałą część ciasta także rozwałkuj i przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch nałóż masę orzechową i piecz przez 15 minut.
- Dwie szklanki mleka podgrzej w garnku i dodaj cukier. W pozostałej części mleka rozpuść budyń i wlej do garnka i energicznie wymieszaj. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji pozostaw budyń do wystudzenia.
- Po wystudzeniu budyń utrzyj z masłem i przełóż masę na wystudzony spód.
- Na masę budyniową przełóż drugą część ciasta z masą orzechową.
Odwiedź nas na Facebooku.