Miodowiec

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • ½ kostki masła

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 szklanki mleka
  • ½ kostki miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru

Masa orzechowa:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku z mlekiem rozpuść miód, a po rozpuszczeniu dodaj resztę składników na ciasto i wymieszaj. Po połączeniu się składników zagnieć dokładnie ciasto.
  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180⁰C.
  3. Podziel ciasto na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj, przenieś na blachę i ponakłuwaj widelcem. Przygotowany spód piecz przez 15 minut. Pozostaw do wystudzenia.
  4. Rozgnieć orzechy i podsmaż razem z miodem i masłem.
  5. Pozostałą część ciasta także rozwałkuj i przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch nałóż masę orzechową i piecz przez 15 minut.
  6. Dwie szklanki mleka podgrzej w garnku i dodaj cukier. W pozostałej części mleka rozpuść budyń i wlej do garnka i energicznie wymieszaj. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji pozostaw budyń do wystudzenia.
  7. Po wystudzeniu budyń utrzyj z masłem i przełóż masę na wystudzony spód.
  8. Na masę budyniową przełóż drugą część ciasta z masą orzechową.

Odwiedź nas na Facebooku.

Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping