Domowy hummus

Domowy hummus

Przyrządzamy pyszny hummus domowej roboty

240 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej

50 g zalewy z ciecierzycy lub 400 g ugotowanej ciecierzycy wraz z zalewą (240 g po odsączeniu).

oliwa z oliwek

80 g pasty sezamowej tahini

20 g soku z cytryny

1 ząbek czosnku

½ łyżeczki soli

Szczypta pieprzu

1 łyżeczka kminu rzymskiego

natka pietruszki do dekoracji

  1. Odsączoną ciecierzycę umieścić w pojemniku melaksera lub blendera, następnie dodać kilka łyżek zalewy i zacząć miksować.
  2. Po chwili dodać resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, sól, szczyptę pieprzu, oliwę oraz kmin rzymski.
  3. Miksując, stopniowo dodawać resztę zalewy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty.
  4. Podawać z odrobiną oliwy i natką pietruszki

Poziom: łatwy   

Czas całkowity: 25 minut   

Ilość porcji: 4

Polecamy
Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping