Czarnuszka ziarno 1 kg

22,47 

W ecotrendy.pl dbamy o to, by proponować naszym Klientom naturalne produkty i jednocześnie bogate w składniki wpływające korzystnie na nasze zdrowie. Bez wątpienia takim produktem są nasiona czarnuszki, która znana jest także jako kmin czarny, kminek egipski, czarnucha, kąkolnica czy kolendra siewna. Czarnuszka to roślina, której najbardziej prozdrowotne właściwości posiadają nasiona. Nasiona czarnuszki zastosowanie znalazły nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce i medycynie naturalnej. Czarnuszka znana jest już od czasów starożytnych.

Masa netto: 1 kg

 

Na stanie

Czarnuszka posiada bardzo wiele ważnych dla ludzi właściwości, ze względu na ogromną zawartość witamin i minerałów. Wyróżnia się wśród nich witaminy A, E, F, B1, B3, B6 oraz cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, a także sód i potas. Czarnuszka zawiera wiele związków, które są pożądane przez organizmy ludzkie, czyli: nienasycone kwasy tłuszczowe, alkaloidy, saponiny, flawonoidy, kwas stearynowy, kwas palmitynowy czy olejki  eteryczne.

Czarnuszka jest silnym środkiem zwalczającym przyczyny dolegliwości o podłożu pasożytniczym, a także bakteryjnym oraz grzybiczym. Smak ziaren czarnuszki jest dosyć ostry i gorzki, przez co pobudza wytwarzanie soków żołądkowych i apetyt. Czarnuszka poprawia trawienie i przemianę materii, zapobiega marskości wątroby, również zapobiega infekcjom jelit i dróg moczowych. Czarnuszka to roślina posiadająca działanie przeciwnowotworowe, co jest ściśle związane z jej działaniem mocno przeciwutleniającym. Ma pozytywne działanie wspomagające nie tylko dla osób zmagających się z astmą, ale również dla alergików.

 

Właściwości czarnuszki 

Czarnuszki przydają się także podczas leczenia zmian skórnych, trądziku, łuszczycy, wysypkach, zapaleniach skóry oraz poparzeniach słonecznych.

Dziennie warto spożyć do trzech łyżeczek nasion, a mianowicie około 10 min przed posiłkiem.

Czarnuszka najczęściej wykorzystywana jest w kulinariach, a także często jest dodawana do tłustych dań mięsnych, bigosów, kiszonych i marynowanych ogórków (zwiększa ich jędrność i trwałość). Czarnuszka idealnie komponuje się w sałatkach z soczystymi warzywami, słodkimi owocami i orzechami, ponieważ dodaje ostrości i lekkiej goryczy. Czarnuszkę mieloną lub całe nasiona dodaje się do past warzywnych, jak również do humusów. Można ją wykorzystać do przygotowania bułek, chleba, pasztecików, focacci, pity, placków naan, past makaronowych, a także domowych twarogów.

 

Czarnuszka ziarno — wartości odżywcze

w 100 g

Energia

2478 kJ/ 590 kcal

Tłuszcze

50 g

kwasy nasycone

7 g

Węglowodany

11 g

w tym także cukry

0,3 g

Błonnik

18 g

Białko

18 g

Sól

0,03 g

Składniki: nasiona czarnuszki.

Produkt może zawierać: gluten, orzechy, sezam, migdały, a także produkty pochodne.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Ponadto, zobacz więcej produktów z tej kategorii tutaj.

Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping