Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Herbaty owocowe

Smak herbaty owocowej to bez wątpienia jeden ze smaków, które większości z nas kojarzą się ze słodkim czasem dzieciństwa. Herbata owocowa jest smaczna i znakomicie gasi pragnienie – dlatego trudno znaleźć kogoś, kto nie piłby jej w życiu choć raz. Wiele osób pije ją regularnie, zastępując nią inne napoje.

 

Herbata owocowa nie jest herbatą w dosłownym tego słowa znaczenia. Klasyczne, dobrej jakości herbaty owocowe nie zawierają bowiem liści herbaty, a jedynie susz z owoców lub ich suszone kawałki. To właśnie odróżnia je od aromatyzowanej czarnej herbaty. W składzie której dominują liście herbaty, nie ma zaś – albo jest ich bardzo niewiele – suszonych owocowych dodatków.

 

Jakie właściwości ma herbata owocowa?

Herbata owocowa nie zawiera kofeiny, zatem w odróżnieniu od tradycyjnej herbaty nie ma działania pobudzającego. Można ją pić na ciepło – wtedy rozgrzewa, lub na zimno – po schłodzeniu znakomicie orzeźwia.

Herbata owocowa ma również właściwości zdrowotne, które zależą od tego, który rodzaj suszu lub suszonych kawałków owoców dominuje w jej składzie. Może działać przeciwzapalnie, napotnie (np. herbata malinowa), wspierać pracę układu moczowego, poprawiać odporność, a nawet obniżać cholesterol.

 

Jak parzyć herbatę owocową?

By herbata owocowa zachowała smak i właściwości owoców, z jakich powstała, należy parzyć ją w odpowiedni sposób. Suszu nie zalewamy wrzątkiem. Do filiżanki lub kubka należy wsypać łyżeczkę herbaty (lub taką samą ilość umieścić w specjalnym zaparzaczu), następnie zalać ją wodą o temperaturze nie wyższej, niż 90-95 st. C.

Czas jej parzenia to zwykle ok. 7-10 minut, choć w przypadku  niektórych mieszanek, zwłaszcza tych ze specjalistycznych sklepów, zawierających owoce egzotyczne, może być nieco inny (i warto się co do tego upewnić po zakupie).

Po tym czasie warto usunąć owoce lub susz, bo zbyt długo parzone mogą sprawić, że herbata stanie się zbyt gorzka lub cierpka. W odróżnieniu od innych rodzajów herbat (np. zielonej) tych owocowych nie należy ponownie zaparzać: susz po parzeniu trzeba od razu wyrzucić.

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping