Właściwości
Orzechy włoskie są gatunkiem drzewa liściastego o krótkim pniu i rozbudowanej koronie, należącego do rodziny orzechowatych. W formie dzikiej rośnie on na terenie Bałkanów, a także południowo-wschodniej Europy oraz w części Azji południowej i wschodniej, nawet na obrzeżach Himalajów. Także w Polsce często spotykane są jego uprawy w formie półdzikiej. Orzech włoski jest rośliną, która potrafi dożyć nawet 500 lat, jest tym samym najbardziej długowieczną rośliną sadowniczą w Polsce.
Orzechy włoskie — źródło zdrowia, bo:
- Chronią układ nerwowy
- Zmniejszają ryzyko raka
- Wzmacniają system nerwowy, a także usprawniają pracę mózgu
- Łagodzą kłopoty żołądkowe
- Zwalczają nadpotliwość
- Leczą żylaki, a także hemoroidy
- Poprawiają wygląd cery, w dodatku pielęgnują włosy
Orzechy włoskie — zdrowa smaczna przekąska
Są doskonałą alternatywą dla słodyczy. W dodatku można używać do porannej owsianki i będą kolejnym wartościowym składnikiem śniadania. Sprawdzą się też w koktajlach, wypiekach czy jako dodatek do deseru.
Orzechy sprawdzają się wyśmienicie nie tylko jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, a także innych dań. Dodają chrupkości, a także orzechowego aromatu. Szczególnie dobrze komponują się z ciepłym grillowanym kurczakiem, a także warzywami. Można je wrzucić w całości, ale lepiej posiekać lub rozdrobnić na mniejsze kawałki. Dobrze jest przed dodaniem uprażyć orzechy, aby wydobyć jeszcze więcej aromatu i pozbyć się goryczki.
Orzechy włoskie — wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100g:
- wartość energetyczna 2748kJ/655 kcal,
- Tłuszcz 60g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6.6g,
- węglowodany 12g – w tym cukry 9.9g,
- błonnik 6.5g,
- białko 16g,
- sól 0.01g.
Składniki: orzechy włoskie
Produkt może zawierać: gluten, orzechy, sezam, a także produkty pochodne, dwutlenek siarki.
Przechowywać w suchym, a także chłodnym miejscu.
W dodatku zobacz inne produkty z tej kategorii tutaj.