Wyświetlanie 1–12 z 37 wyników

Grecka oliwa z oliwek jest znana ze swojego bogatego smaku i aromatu. Wynika to z faktu, że oliwki zbiera się z drzew o niepowtarzalnym pochodzeniu i klimacie.

Oliwa grecka jest bogata w zdrowe tłuszcze jednonienasycone oraz polifenole. Wpływają one korzystnie dla zdrowia serca, układu odpornościowego i przeciwutleniaczy. Jest to także ważny składnik diety śródziemnomorskiej, która uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie.

Oliwę z oliwek stosuje się często w kuchni jako składnik dressingów do sałatek, marynat do mięsa i ryb. Można ją również użyć do smażenia i gotowania.

Istnieją różne rodzaje oliw z oliwek greckich, a ich charakterystyka zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj oliwek, miejsce produkcji, klimat i metoda produkcji. Oto niektóre z najpopularniejszych rodzajów oliw z oliwek greckich:

  1. Extra virgin – najwyższej jakości oliwa z oliwek, produkowana z pierwszego tłoczenia, bez użycia chemicznych środków. Charakteryzuje się intensywnym, owocowym smakiem i aromatem.
  2. Virgin – produkowana z oliwek o niższej jakości niż extra virgin, ale nadal bez użycia chemicznych środków oczyszczających.
  3. Lampante – tłoczona z oliwek niskiej jakości, często zanieczyszczonych lub zepsutych, nie nadająca się do spożycia.
  4. Oliwa z oliwek kalamata – produkowana z oliwek kalamata, charakteryzuje się łagodnym smakiem i lekką goryczką.
  5. Oliwa z oliwek koronecka – produkowana z oliwek koroneckich, które rosną na Półwyspie Peloponeskim. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i aromatem.
  6. Oliwa z oliwek z wyspy Kreta – produkowana z oliwek pochodzących z Krety, charakteryzuje się intensywnym, owocowym smakiem i aromatem.
  7. Oliwa z oliwek z wyspy Lesbos – produkowana z oliwek pochodzących z Lesbos, charakteryzuje się lekkim smakiem i aromatem, z nutami cytrusowymi.
Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping