Grelia Oliwki czarne i zielone Mix 250g

13,47 

Grelia Oliwki czarne i zielone Mix 250g. Greckie oliwki zielone i czarne (mieszanka) z pestkami. Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu  w temp. poniżej 25 C,

Brak w magazynie

Grelia Oliwki czarne i zielone Mix 250g

Greckie oliwki zielone i czarne (mieszanka) z pestkami

Skład: mieszanka oliwek z pestkami, oliwa extra virgin, woda, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowi, kwas mlekowy.

Grelia Oliwki czarne i zielone Mix 250g  – Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna: 788kJ/188kcal
  • tłuszcze 18,4g
  • kwasy tłuszczowe: nasycone 2,5g ; jednonienasycone 14,9g ; wielonienasycone 0,9g
  • węglowodany 0,2g  w tym cukry 0,0g
  • białka 1,5
  • błonnik 4,0g
  • sól 3,4g

Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu  w temp. poniżej 25 C, po otwarciu przechowywać w lodówce lub w naczyniu z oliwą.

Kreta jest kolebką uprawy oliwek, której historia rozpoczęła się od czasów starożytnych cywilizacji minojskiej. Gdziekolwiek  się spojrzy na Krecie, można zobaczyć drzewo oliwne. Jest ich wiele, ale nie wszystkie są takie same.

Na Krecie istnieją trzy ugruntowane odmiany oliwek. Każda odmiana różni się smakiem, kaloriami i wartościami odżywczymi. Różnice w składnikach odżywczych dotyczą głównie ilości i działania antyoksydacyjnego. Badania wykazały, że oliwki kreteńskie zawierają więcej rodzajów przeciwutleniaczy, zwłaszcza 19 rodzajów polifenoli.

Właściwości oliwek

Oliwki to owoce rosnące na drzewie oliwnym, zwykle spotykane w rejonie basenu Morza Śródziemnego również części Afryki. Istnieje wiele odmian tej rośliny, a każda z nich posiada swój charakterystyczny smak, a także zapach. Najbardziej popularną odmianą jest oliwka europejska.

Oliwki występują głównie w trzech kolorach: zielonym, czerwonym i czarnym. Ich kolor zależy od stopnia dojrzałości, czyli momentu, w którym zostały zebrane.

Oliwki są bogatym źródłem witamin z grupy B – pomagają w prawidłowym działaniu układu nerwowego i zachowaniu prawidłowego stanu skóry. Zawierają także znaczące ilości witamin A, C i E. Oliwki to źródło licznych mikroelementów takich jak fosfor, miedź, żelazo czy potas. Bogate są również w błonnik potrzebny dla prawidłowej pracy jelit. Oliwki zielone są nieco bardziej kaloryczne; zawierają więcej błonnika, białka, tłuszczów i sodu, ale mniej węglowodanów niż czarne.

Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Kuchnia Grecka 

Odwiedź nas na Facebooku.

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping