Oliwa z oliwek Sitia 02% 100ml

14,87 

Aby zachować wszystkie dobre właściwości owoców i bardzo niską kwasowość, proces ekstrakcji oliwy odbywa się tego samego dnia co zbiór oliwek, w niskich temperaturach, pod nadzorem inspektorów kontroli sanitarnej i przy wsparciu najnowocześniejszych maszyn.
Oliwa z oliwek Extra Virgin wytwarzana jest poprzez  zmiażdżenie oliwek i ekstrakcję ich soku. Jest to jedyny olej do smażenia, który jest wytwarzany bez użycia chemii i rafinacji przemysłowej. To po prostu sok ze świeżych, zdrowych oliwek.

Sitia 0.2% to wyjątkowa oliwa tłoczona na zimno, którą najlepiej używać ją na surowo np. do sałatek czy maczania chleba, do polania ulubionego dania lub jako uzupełnienie zimnych dań.

Oliwy Grelia Extra Virgin Olive Oil nie może zabraknąć w Twojej codziennej diecie.

Brak w magazynie

Oliwa z oliwek Sitia 02% 100ml

Jest to puszka z oliwą idealna na wszelkiego rodzaju wyjazdy również jako produkt do degustacji, nie musicie Państwo ruszać się bez swojej ulubionej oliwy. Sitia jest to wyjątkowa oliwa z oliwek Extra Virgin o bardzo niskiej kwasowości, produkt idealny do wszystkich potrzeb kulinarnych. Ta oliwa ma mocną owocową nutę i wyraźny świeży aromat.

Oliwę Sitia marki Grelia produkuje się z oliwek z gajów oliwnych w okolicy Heraklionu. Sitia zawdzięcza swoją doskonałość charakterystycznemu ukształtowaniu terenu, składowi gleby, a także ciepłemu, suchemu klimatowi.

Aby zachować wszystkie dobre właściwości owoców i bardzo niską kwasowość, proces ekstrakcji oliwy odbywa się tego samego dnia co zbiór oliwek, w niskich temperaturach, pod nadzorem inspektorów kontroli sanitarnej i przy wsparciu najnowocześniejszych maszyn.

Oliwa z oliwek Extra Virgin wytwarzana jest poprzez  zmiażdżenie oliwek i ekstrakcję ich soku. Jest to jedyny olej do smażenia, który jest wytwarzany bez użycia chemii i rafinacji przemysłowej. To po prostu sok ze świeżych, zdrowych oliwek.

Sitia 0.2% to wyjątkowa oliwa tłoczona na zimno, którą najlepiej używać ją na surowo np. do sałatek czy maczania chleba, do polania ulubionego dania lub jako uzupełnienie zimnych dań.

Oliwy Grelia Extra Virgin Olive Oil nie może zabraknąć w Twojej codziennej diecie.

Oliwa z Oliwek Extra Virgin (EVOO) to oliwa z oliwek, której kwasowość nie przekracza 0,8%. Kwasowość jest jednym z głównych kryteriów jakości oliwy z oliwek, a im niższa kwasowość, tym wyższa jakość. Ten produkt ma szczególnie niską kwasowość zaledwie 0,2%

Oliwa z oliwek Sitia 02% 100ml

  • produkowana na Krecie w okolicach Heraklionu
  • bardzo niska kwasowość max. 0,2%
  • najlepiej spożywać bez podgrzewania
  • pozyskana za pomocą zimnej ekstrakcji
  • 100% oliwa kreteńska z odmiany oliwek „Koroneiki”.
  • należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu, nie ma potrzeby przelewania oliwy do butelki.

Co oznacza skrót EVOO (Extra Virgin Olive Oil)?

Oliwa klasyfikuje się jako EVOO (Extra Virgin Olive Oil), gdy sie ją pozyska podczas pierwszego tłoczenia oliwek. Zwykła oliwę z oliwek wytwarza się z mieszanki przetworzonych olejów. Oznacza to, że jedną z kluczowych różnic między EVOO a zwykłą oliwą z oliwek jest brak przetworzonych chemikaliów. W klasyfikacji oliwy z oliwek EVOO reprezentuje absolutnie najwyższą jakość oliwy z oliwek. Oliwa oznaczona jako EVOO to produkt na najwyższym poziomie.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia musi być wolna od jakichkolwiek zmian w kolorze, smaku, składnikach odżywczych lub witaminach. EVOO powstaje, gdy oliwki są miażdżone na miazgę przy użyciu siły, a nie ciepła lub chemikaliów, jak przy produkcji innych oliw z oliwek. Gdy miazga utworzy pastę, jest zgniatana, aby uwolnić płyn z miąższu, składający się z oleju, wody i pozostałości oliwki.

Płyn ten następnie umieszcza się w wirówce, która oddziela oliwę od reszty materiału z oliwek. Czysty, aromatyczny olej jest następnie filtrowany i butelkowany jako oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Oliwa z Oliwek Extra Virgin (EVOO) to oliwa z oliwek, której kwasowość nie przekracza 0,8%.

Kwasowość oliwy z oliwek SITIA Premium Gold wynosi 0,2% co oznacza najwyższą jakość produktu.

Proces ekstrakcji oliwy odbywa się w tym samym dniu co zbiór oliwek, w niskich temperaturach, w celu zachowania wszystkich cennych właściwości i bardzo niskiej kwasowości. Ten produkt ma szczególnie niską kwasowość, bo zaledwie 0,2%.

Oliwa z oliwek SITIA Premium Gold 0,2% to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza omega-3, omega-9, witaminy E i polifenoli.

Jakie właściwości zdrowotne wykazuje oliwa z oliwek?

Przede wszystkim wspomaga regulację poziomu cholesterolu, ochronę układu krążenia oraz podwyższa poziom profilaktyki antynowotworowej.

Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Kuchnia Grecka 

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping