Oliwa z oliwek extra virgin Messara 0.2% 250ml

23,87 

Oliwa z oliwek extra virgin Messara PDO jest kwestią natury, klimatu i odmiany. Odmiana Koroneiki jest nierozłącznie związana z klimatem, a także z glebą Niziny Messarskiej, które tworzą unikalny olej z wyrazistym charakterem i temperamentem.

Bogaty zielony kolor z nutami migdałów, karczochów i ostrym posmakiem.

 

Na stanie

Oliwa z oliwek extra virgin Messara 0.2% 250ml

Oliwa z oliwek extra virgin Messara 0.2% kwasowości słynie z wyjątkowych właściwości, które wynikają z jej pochodzenia. Produkcja tej oliwy odbywa się zgodnie z  określonymi restrykcyjnymi normami. Do oliwy wybiera się tylko dojrzałe owoce oliwki, a następnie produkuje się oliwę metodą tłoczenia na zimno w jak najkrótszym czasie po zbiorach. Tym sposobem oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zachowuje wszystkie swoje naturalne korzyści zdrowotne i smakowe.

  • NazwaMESSARA PDO Extra Virgin Olive Oil
  • Pojemność: 250 ml
  • Kraj pochodzenia: Grecja
  • Opakowanie: Butelka
  • Kwasowość: 0,2 %
  • Produkt:100% naturalny
  • Zbiór: 2022

Oliwa z oliwek extra virgin Messara PDO to kwestia natury, klimatu i odmiany. Odmiana Koroneiki jest nierozłącznie związana z klimatem, a także z glebą Niziny Messarskiej, które tworzą unikalny olej z wyrazistym charakterem i temperamentem.

Bogaty zielony kolor z nutami migdałów, karczochów i ostrym posmakiem.

Oliwa z oliwek Messara 0.2% to wyjątkowa oliwa z pierwszego tłoczenia o bardzo niskiej kwasowości. Jest idealna do wszystkich zastosowań kulinarnych m.in na surowo do sałatek, czy świeżego pieczywa.

Wartość odżywcza w 100ml:

  • Wartość energetyczna 3389kJ/824kcal
  • Tłuszcz – 91.6g, w tym kwasy tłuszczowe:
  • nasycone – 12.6g
  • jednonienasycone – 72.2g
  • wielonienasycone – 6.8g
  • Węglowodany – 0g, w tym cukry – 0g
  • Białko – 0g
  • Sól – 0g

Oliwę należy przechowywać w zacienionym miejscu. W warunkach chłodniczych oliwa może zmętnieć, lecz nie traci swoich wartości odżywczych, w temperaturze pokojowej powraca do pierwotnej klarowności.

Oliwa z oliwek powinno się spożyć maksymalnie w ciągu dwóch lat od tłoczenia. Po dłuższym czasie smak się pogarsza, a składniki odżywcze ulegają degradacji.

Critida Bio Cretan Olive Oil to firma rodzinna (1912) z doświadczeniem i tradycją w produkcji oliwy z oliwek. Została założona w Heraklionie na Krecie.

Specjalizuje się w handlu dwiema kategoriami standaryzowanej oliwy z oliwek: extra virgin i organiczną. Firma produkuje i sprzedaje również pasty z oliwek, proste i ekologiczne, oliwki i produkty delikatesowe, które łączą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia z tradycyjnymi kreteńskimi ziołami, takimi jak tymianek, rozmaryn, czosnek i papryka. Wszystkie produkty firmy są sprawdzane pod kątem jakości, zgodnie z normami międzynarodowymi i europejskimi. Od 1999 roku Critida posiada certyfikat DIO w zakresie standaryzacji i marketingu ekologicznej oliwy z oliwek. Firma posiada wiele certyfikatów, które potwierdzają jakość produktów, była również wielokrotnie nagradzana za swoje produkty przez krajowe i międzynarodowe organizacje.

Import i dystrybucja: Ecotrendy Sp. z o.o., 22-100 Chełm, ul. Wojsławicka 7J.

Jakie właściwości zdrowotne wykazuje oliwa z oliwek?

    1. Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D oraz K.
    2. Spowalnia procesy starzenia się
    3. Doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci
    4. Działa wspomagająco przy problemach zdrowotnych tj.:
    • miażdżyca,
    • kamica żółciowa,
    • nieżyt i owrzodzenie żołądka oraz zaparcia,

oraz

    • zapobiega tworzeniu się wolnych rodników
    • wspaniale oczyszcza
    • reguluje procesy trawienne.

Oliwę klasyfikuje się jako EVOO (Extra Virgin Olive Oil), gdy jest pozyskiwana podczas pierwszego tłoczenia oliwek. Zwykłą oliwę z oliwek wytwarza się z mieszanki przetworzonych olejów. Oznacza to, że jedną z kluczowych różnic między EVOO a zwykłą oliwą z oliwek jest brak przetworzonych chemikaliów. W klasyfikacji oliwy z oliwek EVOO reprezentuje absolutnie najwyższą jakość oliwy z oliwek. Oliwa oznaczona jako EVOO to produkt na najwyższym poziomie.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia musi być wolna od jakichkolwiek zmian w kolorze, smaku, składnikach odżywczych, a także witaminach. EVOO powstaje, gdy miażdży się oliwki na miazgę przy użyciu siły, a nie ciepła lub chemikaliów, jak przy produkcji innych oliw z oliwek. Gdy miazga utworzy pastę, jest zgniatana, aby uwolnić płyn z miąższu, składający się z oleju, wody i pozostałości oliwki. Płyn ten jest następnie umieszczany w wirówce, która oddziela oliwę od reszty materiału z oliwek. Czysty, aromatyczny olej jest następnie filtrowany i butelkowany jako oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Sprawdź nasz inne propozycje z kategorii Oliwy.

Odwiedź nas również na Facebooku.

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping