Oliwa z oliwek 1L Organic BIO Evlogia

68,87 

Oliwa z oliwek ORGANIC BIO Evlogia extra virgin to oliwa z pierwszego tłoczenia produkowana z owoców, które pochodzą z drzew oliwnych uprawianych zgodnie z pewnymi praktykami wykluczającymi większość nawozów chemicznych. Używa się tylko nieliczne nawozy, głównie kompost pochodzenia naturalnego.

Oliwa z oliwek ORGANIC BIO Evlogia  spełnia najwyższe wymagania kulinarne, począwszy od użycia na  surowo np. do sałatek, czy świeżego pieczywa.

Cena za litr: 68,87 zł

Na stanie

Oliwa z oliwek 1L Organic BIO Evlogia

Oliwa z oliwek ORGANIC BIO Evlogia extra virgin to oliwa z pierwszego tłoczenia produkowana z owoców, które pochodzą z drzew oliwnych uprawianych zgodnie z pewnymi praktykami wykluczającymi większość nawozów chemicznych. Używa się tylko nieliczne nawozy, głównie kompost pochodzenia naturalnego.

Oliwa z oliwek ORGANIC BIO Evlogia  spełnia najwyższe wymagania kulinarne, począwszy od użycia na  surowo np. do sałatek, czy świeżego pieczywa.

  • Nazwa: Oliwa z Oliwek ORGANIC Extra Virgin
  • Pojemność: 1L
  • Kraj pochodzenia: Grecja
  • Opakowanie: Butelka
  • Produkt: 100% naturalny

Wartość odżywcza w 100ml:

  • Wartość energetyczna 3389kJ/824kcal
  • Tłuszcz – 91.6g, w tym kwasy tłuszczowe:
  • nasycone – 12.6g
  • jednonienasycone – 72.2g
  • wielonienasycone – 6.8g
  • Węglowodany – 0g, w tym cukry – 0g
  • Białko – 0g
  • Sól – 0g

Oliwę należy przechowywać w zacienionym miejscu. W warunkach chłodniczych oliwa może zmętnieć, lecz nie traci swoich wartości odżywczych. W temperaturze pokojowej powraca do pierwotnej klarowności.

Oliwa z oliwek powinno się spożyć maksymalnie w ciągu dwóch lat od tłoczenia. Po dłuższym czasie smak się pogarsza, a składniki odżywcze ulegają degradacji.

Oliwa z oliwek ORGANIC BIO Evlogia extra virgin

Oliwę z oliwek ORGANIC BIO Evologia extra virgin produkuje się na organicznych plantacjach na Krecie, gdzie uprawa drzew oliwnych pozostała niezmieniona od tysięcy lat. Przy takich organicznych plantacjach używa się tylko nieliczne nawozy, głównie kompost pochodzenia naturalnego. W przypadku upraw organicznych stosowanie pestycydów i herbicydów jest zabronione. Uprawa organiczna jest bliższa tradycyjnym metodom uprawy i drzewa są hodowane w sposób naturalny.

Wytwarzanie organicznej oliwy wykonuje się w licencjonowanych zakładach produkcyjnych, wyłącznie przy użyciu metod tłoczenia na zimno bezpośrednio po zbiorze owoców. Taki sposób gwarantuje, że oliwa extra virgin zachowuje wszystkie swoje naturalne korzyści zdrowotne i smak.

Critida Bio Cretan Olive Oil to firma rodzinna (1912) z doświadczeniem i tradycją w produkcji oliwy z oliwek. Została założona w Heraklionie na Krecie.

Specjalizuje się w handlu dwiema kategoriami standaryzowanej oliwy z oliwek: extra virgin i organiczną. Firma produkuje i sprzedaje również pasty z oliwek, proste i ekologiczne, oliwki i produkty delikatesowe, które łączą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia z tradycyjnymi kreteńskimi ziołami, takimi jak tymianek, rozmaryn, czosnek i papryka.

Wszystkie produkty firmy są sprawdzane pod kątem jakości, zgodnie z normami międzynarodowymi i europejskimi. Od 1999 roku Critida posiada certyfikat DIO w zakresie standaryzacji i marketingu ekologicznej oliwy z oliwek. Firma posiada wiele certyfikatów, które potwierdzają jakość produktów, była również wielokrotnie nagradzana za swoje produkty przez krajowe i międzynarodowe organizacje.

Import i dystrybucja: Ecotrendy Sp. z o.o., 22-100 Chełm, ul. Wojsławicka 7J.

Jakie właściwości zdrowotne wykazuje oliwa z oliwek?

    1. Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D oraz K.
    2. Spowalnia procesy starzenia się
    3. Doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci
    4. Działa wspomagająco przy problemach zdrowotnych tj.:
    • miażdżyca,
    • kamica żółciowa,
    • nieżyt i owrzodzenie żołądka oraz zaparcia,

oraz

    • zapobiega tworzeniu się wolnych rodników
    • wspaniale oczyszcza
    • reguluje procesy trawienne.

Oliwa EVOO (Extra Virgin Olive Oil)

Oliwę klasyfikuje się jako EVOO (Extra Virgin Olive Oil), gdy jest pozyskiwana podczas pierwszego tłoczenia oliwek. Zwykłą oliwę z oliwek wytwarza się z mieszanki przetworzonych olejów. Oznacza to, że jedną z kluczowych różnic między EVOO a zwykłą oliwą z oliwek jest brak przetworzonych chemikaliów. W klasyfikacji oliwy z oliwek EVOO reprezentuje absolutnie najwyższą jakość oliwy z oliwek. Oliwa oznaczona jako EVOO to produkt na najwyższym poziomie.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia musi być wolna od jakichkolwiek zmian w kolorze, smaku, składnikach odżywczych, a także witaminach. EVOO powstaje, gdy miażdży się oliwki na miazgę przy użyciu siły, a nie ciepła lub chemikaliów, jak przy produkcji innych oliw z oliwek. Gdy miazga utworzy pastę, zgniata się ją, aby uwolnić płyn z miąższu, składający się z oleju, wody i pozostałości oliwki. Płyn ten jest następnie umieszczany w wirówce, która oddziela oliwę od reszty materiału z oliwek. Czysty, aromatyczny olej jest następnie filtrowany i butelkowany jako oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Sprawdź nasz inne propozycje z kategorii Oliwy.

Odwiedź nas również na Facebooku.

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping