Oliwa grecka extra virgin 02% SITIA Premium 3 l

137,90 

Oliwa grecka extra virgin 02% SITIA Premium 500 ml. Ta wyjątkowa oliwa z oliwek charakteryzuje się niską kwasowościąmocnym owocowym posmakiem i aromatem świeżo pokrojonych oliwek.

Brak w magazynie

Grecka Oliwa z oliwek

Oliwa grecka extra virgin 02% SITIA Premium 3 l (EVOO)

  • Nazwa: Sitia Premium Gold
  • Pojemność: 3 l
  • Kraj pochodzenia: Grecja
  • Opakowanie: Puszka
  • Kwasowość: 0,2 %
  • Produkt:100% naturalny

Oliwa grecka extra virgin 02% SITIA Premium 3 l. Ta wyjątkowa oliwa z oliwek charakteryzuje się niską kwasowościąmocnym owocowym posmakiem i aromatem świeżo pokrojonych oliwek.

  • Produkcja oliwy odbywa się na Krecie w okolicach Rethymno.
  • Wyróżnia ją bardzo niska kwasowość, bo tylko 0,2%.
  • Najlepiej spożywać bez obróbki termicznej.
  • Jest tłoczona na zimno.
  • Należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.

Doskonale się sprawdzi jako dodatek do niemal wszystkich potraw, który podkreśli ich smak.

Co oznacza skrót EVOO (Extra Virgin Olive Oil)?

Oliwa klasyfikuje się jako EVOO (Extra Virgin Olive Oil), gdy sie ją pozyska podczas pierwszego tłoczenia oliwek. Zwykła oliwę z oliwek wytwarza się z mieszanki przetworzonych olejów. Oznacza to, że jedną z kluczowych różnic między EVOO a zwykłą oliwą z oliwek jest brak przetworzonych chemikaliów. W klasyfikacji oliwy z oliwek EVOO reprezentuje absolutnie najwyższą jakość oliwy z oliwek. Oliwa oznaczona jako EVOO to produkt na najwyższym poziomie.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia musi być wolna od jakichkolwiek zmian w kolorze, smaku, składnikach odżywczych lub witaminach. EVOO powstaje, gdy oliwki są miażdżone na miazgę przy użyciu siły, a nie ciepła lub chemikaliów, jak przy produkcji innych oliw z oliwek. Gdy miazga utworzy pastę, jest zgniatana, aby uwolnić płyn z miąższu, składający się z oleju, wody i pozostałości oliwki.

Płyn ten następnie umieszcza się w wirówce, która oddziela oliwę od reszty materiału z oliwek. Czysty, aromatyczny olej jest następnie filtrowany i butelkowany jako oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Oliwa z Oliwek Extra Virgin (EVOO) to oliwa z oliwek, której kwasowość nie przekracza 0,8%.

Kwasowość oliwy z oliwek SITIA Premium Gold wynosi 0,2% co oznacza najwyższą jakość produktu.

Proces ekstrakcji oliwy odbywa się w tym samym dniu co zbiór oliwek, w niskich temperaturach, w celu zachowania wszystkich cennych właściwości i bardzo niskiej kwasowości. Ten produkt ma szczególnie niską kwasowość, bo zaledwie 0,2%.

Oliwa z oliwek SITIA Premium Gold 0,2% to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza omega-3, omega-9, witaminy E i polifenoli.

Jakie właściwości zdrowotne wykazuje oliwa z oliwek?

Przede wszystkim wspomaga regulację poziomu cholesterolu, ochronę układu krążenia oraz podwyższa poziom profilaktyki antynowotworowej.

Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Kuchnia Grecka 

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping