Oliwa grecka ex. virgin 03% SITIA 500 ml

31,87 

Oliwa grecka ex. virgin 03% SITIA 500 ml. Ta wyjątkowa oliwa charakteryzuje się dyskretnym aromatem trawy i dzikich ziół oraz dobrze wyważonym pieprznym smakiem. Świetnie sprawdzi się do smażonych, gotowanych lub pieczonych dań, idealnie wzmacnia smak sałatek. To również idealna propozycja do pieczywa, warzyw, makaronów, mięsa i ryb.

Brak w magazynie

Grecka Oliwa z oliwek

Sitia 0,3% Extra Virgin 500 ml. (EVOO)

Oliwa grecka ex. virgin 03% SITIA 500 ml. Ta wyjątkowa oliwa charakteryzuje się dyskretnym aromatem trawy i dzikich ziół również dobrze wyważonym pieprznym smakiem.

  • Nazwa: Sitia
  • Pojemność: 500 ml
  • Termin przydatności do spożycia luty 2023
  • Kraj pochodzenia: Grecja
  • Opakowanie: Puszka
  • Kwasowość: 0,3 %
  • Produkt:100% naturalny

Świetnie sprawdzi się do smażonych, gotowanych lub pieczonych dań, idealnie wzmacnia smak sałatek. To również idealna propozycja do pieczywa, warzyw, makaronów, mięsa i ryb.

  • Produkcja oliwy odbywa się na Krecie w okolicach Rethymno.
  • Wyróżnia ją bardzo niska kwasowość, bo tylko 0,3%.
  • Najlepiej spożywać bez obróbki termicznej.
  • Jest tłoczona na zimno.
  • Należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.

Świetnie sprawdzi się do smażonych, gotowanych lub pieczonych dań, idealnie wzmacnia smak sałatek. To również idealna propozycja do pieczywa, warzyw, makaronów, mięsa i ryb.

Co oznacza skrót EVOO (Extra Virgin Olive Oil)?

Oliwa, którą klasyfikuje się jako EVOO (Extra Virgin Olive Oil), jest pozyskiwana podczas pierwszego tłoczenia oliwek. Zwykłą oliwę z oliwek wytwarza się z mieszanki przetworzonych olejów. Oznacza to, że jedną z kluczowych różnic między EVOO a zwykłą oliwą z oliwek jest brak przetworzonych chemikaliów. W klasyfikacji oliwy z oliwek EVOO reprezentuje absolutnie najwyższą jakość oliwy z oliwek. Oliwa oznaczona jako EVOO to produkt na najwyższym poziomie.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia musi być wolna od jakichkolwiek zmian w kolorze, smaku, składnikach odżywczych lub witaminach. EVOO powstaje, gdy oliwki są miażdżone na miazgę przy użyciu siły, a nie ciepła lub chemikaliów, jak przy produkcji innych oliw z oliwek. Gdy miazga utworzy pastę, jest zgniatana, aby uwolnić płyn z miąższu, składający się z oleju, wody i pozostałości oliwki.

Płyn ten jest następnie umieszczany w wirówce, która oddziela oliwę od reszty materiału z oliwek. Czysty, aromatyczny olej następnie filtruje i butelkuje się jako oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Oliwa z Oliwek Extra Virgin (EVOO) to oliwa z oliwek, której kwasowość nie przekracza 0,8%.

Kwasowość oliwy z oliwek SITIA wynosi 0,3% co oznacza najwyższą jakość produktu.

Proces ekstrakcji oliwy odbywa się w tym samym dniu co zbiór oliwek, w niskich temperaturach, w celu zachowania wszystkich cennych właściwości i bardzo niskiej kwasowości. Ten produkt ma szczególnie niską kwasowość, bo zaledwie 0,3%.

Oliwa z oliwek SITIA 0,3% to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza omega-3, omega-9, witaminy E i polifenoli.

Jakie właściwości zdrowotne wykazuje oliwa z oliwek?

Przede wszystkim reguluje poziom cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia, a także obniża ryzyko powstawania chorób nowotworowych.

Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Kuchnia Grecka 

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping