Oliwa grecka ex. virgin 03% Grelia 750 ml

43,87 

Oliwa grecka ex. virgin 0,3% Grelia 750 ml to wyjątkowy produkt wyróżniający się świeżym i czystym aromatem trawy.  Oliwa z oliwek Extra Virgin Grelia 0,3% jest pakowana do certyfikowanych butelek, co zapewnia jej bezpieczne przechowywanie.

Brak w magazynie

Grecka Oliwa z oliwek

GRELIA 03% Extra Virgin 750 ml. (EVOO)

Oliwa grecka ex. virgin 03% Grelia 750 ml to wyjątkowy produkt wyróżniający się świeżym i czystym aromatem trawy.  Oliwa z oliwek Extra Virgin Grelia 0,3% nalewa się do certyfikowanych butelek, co zapewnia jej bezpieczne przechowywanie.

  • Nazwa: Grelia
  • Pojemność: 750 ml
  • Termin przydatności do spożycia styczeń 2023
  • Kraj pochodzenia: Grecja
  • Opakowanie: Butelka
  • Kwasowość: 0,3 %
  • Produkt:100% naturalny

Tę wyjątkową oliwę tłoczoną na zimno najlepiej używać do ulubionych sałatek czy maczania chleba lub też do polania ulubionej potrawy.

  • Produkcja oliwy odbywa się na Krecie w okolicach Koroneiki.
  • Wyróżnia ją bardzo niska kwasowość, bo tylko 0,3%.
  • Najlepiej spożywać bez obróbki termicznej.
  • Jest tłoczona na zimno.
  • Należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.

Co oznacza skrót EVOO (Extra Virgin Olive Oil)?

Oliwa, którą klasyfikuje się jako EVOO (Extra Virgin Olive Oil), jest pozyskiwana podczas pierwszego tłoczenia oliwek. Zwykłą oliwę z oliwek wytwarza się z mieszanki przetworzonych olejów. Oznacza to, że jedną z kluczowych różnic między EVOO a zwykłą oliwą z oliwek jest brak przetworzonych chemikaliów. W klasyfikacji oliwy z oliwek EVOO reprezentuje absolutnie najwyższą jakość oliwy z oliwek. Oliwa oznaczona jako EVOO to produkt na najwyższym poziomie.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia musi być wolna od jakichkolwiek zmian w kolorze, smaku, składnikach odżywczych lub witaminach. EVOO powstaje, gdy oliwki są miażdżone na miazgę przy użyciu siły, a nie ciepła lub chemikaliów, jak przy produkcji innych oliw z oliwek. Gdy miazga utworzy pastę, jest zgniatana, aby uwolnić płyn z miąższu, składający się z oleju, wody i pozostałości oliwki.

Płyn ten następnie umieszcza się w wirówce, która oddziela oliwę od reszty materiału z oliwek. Czysty, aromatyczny olej następnie filtruje i butelkuje się jako oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Oliwa z Oliwek Extra Virgin (EVOO) to oliwa z oliwek, której kwasowość nie przekracza 0,8%.

Kwasowość oliwy z oliwek GRELIA wynosi 0,3% co oznacza najwyższą jakość produktu.

Proces ekstrakcji oliwy odbywa się w tym samym dniu co zbiór oliwek, w niskich temperaturach, w celu zachowania wszystkich cennych właściwości i bardzo niskiej kwasowości. Ten produkt ma szczególnie niską kwasowość, bo zaledwie 0,3%.

Oliwa z oliwek GRELIA 0,3% to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza omega-3, omega-9, witaminy E i polifenoli.

Jakie właściwości zdrowotne wykazuje oliwa z oliwek?

Przede wszystkim reguluje poziom cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia, a także obniża ryzyko powstawania chorób nowotworowych.

Nasz produkt został nagrodzony brązowym medalem na „Berlin Global Olive Oil Awards” w 2021 roku co świadczy o jej najlepszej jakości docenionej przez specjalistów.

Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Kuchnia Grecka 

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping