Olej z ostropestu
Właściwości
Ze względu na występowanie sylimaryny w składzie ostropestu, wykazuje on działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, rozkurczowe, żółciotwórcze i żółciopędne, a także detoksykujące. Najwięcej substancji leczniczych znajduje się w oleju tłoczonym na zimno. I to właśnie olej ostropestowy ma wyjątkowo szerokie zastosowanie, ponieważ można zażywać go doustnie, a także stosować zewnętrznie – bezpośrednio na skórę.
W ziarnach ostropestu, a co za tym idzie w oleju ostropestowym, znajdują się cenne substancje lecznicze, do których należą: sylimaryna, kwasy organiczne, fitosterole, garbniki, kwas linolowy, sole mineralne, witamina K i C.
Zastosowanie oleju z ostropestu
- Wspomaganie pracy wątroby oraz dróg żółciowych – sylimaryna, substancja występująca w ostropeście plamistym, kumuluje cenne flawonoidy. Dzięki temu olej z ostropestu oczyszcza wątrobę z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii i skutecznie ją chroni.
- Olej ostropestowy polecany jest na schorzenia wywołane nadmiernym spożywaniem alkoholu oraz długotrwałym spożywaniem leków.
- Olej stosowany jest do łagodzenia objawów wirusowego zapalenia wątroby typu A, B i C, marskości wątroby oraz zwyrodnienia tłuszczowego i innych zaburzeń dróg żółciowych.
- Normalizacja układu trawiennego dzięki występowaniu kwasów organicznych.
- Obniżenie poziomu cholesterolu dzięki zawartości fitosteroli.
- Stymulacja pracy mózgu – olej niweluje niekorzystne skutki wywołane działaniem wolnych rodników na komórki organizmu, w tym także komórek mózgowych. Dzięki temu poprawia się koncentracja i procesy zapamiętywania.
- Zapobieganie nowotworom, chorobom układu krążenia dzięki zawartości kwasu linolowego.
- Działa przeciwzapalnie i łagodząco – sylimaryna zawarta w ostropeście sprawia, że olej można stosować do łagodzenia objawów zapalenia jamy ustnej, zapalenia dziąseł, gardła czy krtani.
- Wspomaga przy cukrzycy – regularne zażywanie wyciągu z nasion ostropestu w postaci oleju powoduje obniżenie poziomu glukozy we krwi.
- Olej z ostropestu stosujemy także zewnętrznie na oparzenia, do trudno gojących się ran, egzemy, rumienia, nadmiernego rogowacenia skóry, do hamowania procesów ropnych oraz objawów alergii atopowej i kontaktowej.
- Pielęgnacja skóry – olej z ostropestu zawiera duże ilości witaminy E i działa przeciwutleniająco, spowalniając procesy starzenia. Chroni również skórę przed działaniem wolnych rodników, łagodzi zaczerwienienia i rozjaśnia skórę, stymuluje procesy regeneracyjne, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie.
- Spożywanie oleju z ostropestu korzystnie wpływa na wzrok i wzmacnia system odpornościowy.
Olej z ostropestu w kuchni
Łagodny smak oleju z ostropestu, sprawia że znajduje on szerokie zastosowanie w kuchni. Pamiętaj, że jest przeznaczony do spożywania jedynie na zimno. Olej z ostropestu będzie idealnym dodatkiem do sałatek, past czy majonezów domowej roboty. Można go również dodawać do dań przygotowanych na ciepło, np. ryb, ziemniaków czy też kanapek.
Aktywne związki oleju z ostropestu mają właściwości przeciwutleniające także dla skóry i dlatego warto go stosować również zewnętrznie. Efektem stosowania oleju z ostropestu zewnętrznie jest rozjaśnienie cery oraz zwiększenie zdolności regeneracyjnych skóry.
Skład: 100% olej z nasion ostropestu
Wartość odżywcza w 100g:
- Wartość energetyczna – 3404kJ/828 kcal
- Tłuszcz – 92 g w tym kwasy tłuszczowe:
- nasycone – 18 g
- jednonienasycone – 22 g
- wielonienasycone – 58 g
- Węglowodany – 0 g w tym cukry
- Białko – 0 g
- Sól – 0 g
Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce maksymalnie 3-4 tygodnie. Olej może zawierać naturalny osad.
Wyprodukowano dla: Ecotrendy Sp. z o.o., 22-100 Chełm, ul. Wojsławicka 7J.
W naszym sklepie znajdziecie także olej o pojemności 250 ml.
Odwiedź nas na Facebooku.