Miód lipowy
Miód lipowy pozyskiwany jest z nektaru pochodzącego z lipy szerokolistnej i drobnolistnej na przełomie czerwca i lipca w czasie kwitnienia. Uważany jest obecnie za najcenniejszy z miodów nektarowych. Miód lipowy ma kolor złocisty, ale może mieć również barwę delikatnie zieloną. Charakteryzuje go delikatnie ostry smak, natomiast po krystalizacji często bywa nieco gorzki. W wyniku procesu krystalizacji przyjmuje on drobnoziarnistą postać.
Delikatny smak miodu sprawia, że bardzo chętnie jedzą go także dzieci.
Miód wielokwiatowy można zastosować jako:
- dodatek do pysznych kanapek np. z białym serem
- dodatek do koktajli, deserów oraz owsianek
- naturalny lek
- dodatek do potraw wytrawnych, sałatek oraz mięs
- dodatek do kremów, maseczek oraz peelingów (kosmetyki na bazie miodu cieszą się ogromną popularnością).
- substytut cukru w codziennej diecie
- dodatek do szamponów lub odżywek do włosów
- dodatek do zabiegów spa, takich jak masaże czy kąpiele
Miód lipowy
W swoim składzie zawiera olejki eteryczne, flawonoidy oraz związki goryczowe. Ze względu na różnorodność składników ma on szerokie zastosowanie w odżywianiu, a także w lecznictwie.
Największą grupą związków, które występują w miodzie lipowym są węglowodany. Zawarta w miodzie glukoza i fruktoza stanowią cenne źródło energii, które dostarczają ok. 300 kcal w 100 gramach miodu.
Miód zawiera także β-karoten, który odpowiada za jego barwę. Zawiera również mikro- i makroelementy, takich jak potas, magnez, mangan i witaminy z grupy B.
Miód lipowy w swoim składzie ma także mnóstwo przeciwutleniaczy i enzymy, które działają przeciwbakteryjnie.
Miód lipowy już od dawna wykorzystywany jest jako pomoc przy przeziębieniu, grypie i chorobach dróg oddechowych. Działa on przeciwkaszlowo, a także wykrztuśnie. Wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc, ponieważ przyczynia się do szybszego łagodzenia stanów zapalnych. Działa również antybakteryjnie – zwalcza gronkowce, paciorkowce, a także drożdżaki.
Składniki zawarte w miodzie lipowym wykazują działanie delikatnie rozkurczające, przez co polecany jest osobom z chorobami układu krążenia. Osoby cierpiące na bezsenność oraz podatnych na ciągły stres mogą wspomóc swoją terapię przez regularne picie napoju słodzonego miodem lipowym.
Miód ten wykazuje także działanie długofalowe – ogranicza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz ma korzystny wpływ na układ nerwowy i pokarmowy. Warto również pamiętać, że regularne spożywanie miodu lipowego wzmacnia układ odpornościowy.
Waga: 235g
Składniki:
miód pszczeli nektarowy lipowy
Wartości odżywcze na 100g produktu:
- Wartości energetyczne 1418 kJ / 333 kcal
- tłuszcz – 0g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g),
- węglowodany 84g (w tym cukry 67 g),
- błonnik 0g,
- białko – 0,4 g,
- sól – 0g
– Nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów.
– Produkt pasteryzowany.
– Przechowywać w temperaturze pokojowej i zacienionym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
Producent: MM SKOĆ Marek Skoć, 31-752 Kraków ul. Blokowa 2
Produkt 100% naturalny.
Produkt Polski
Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Miody