Miód lipowy

22,37 

Miód lipowy pozyskiwany jest z nektaru pochodzącego z lipy szerokolistnej i drobnolistnej na przełomie czerwca i lipca w czasie kwitnienia. Uważany jest obecnie za najcenniejszy z miodów nektarowych. Miód lipowy ma kolor złocisty, ale może mieć również barwę delikatnie zieloną. Charakteryzuje go delikatnie ostry smak, natomiast po krystalizacji często bywa nieco gorzki. W wyniku procesu krystalizacji przyjmuje on drobnoziarnistą postać.

Na stanie

Miód lipowy

Miód lipowy pozyskiwany jest z nektaru pochodzącego z lipy szerokolistnej i drobnolistnej na przełomie czerwca i lipca w czasie kwitnienia. Uważany jest obecnie za najcenniejszy z miodów nektarowych. Miód lipowy ma kolor złocisty, ale może mieć również barwę delikatnie zieloną. Charakteryzuje go delikatnie ostry smak, natomiast po krystalizacji często bywa nieco gorzki. W wyniku procesu krystalizacji przyjmuje on drobnoziarnistą postać.

Delikatny smak miodu sprawia, że bardzo chętnie jedzą go także dzieci.

Miód wielokwiatowy można zastosować jako:

  • dodatek do pysznych kanapek np. z białym serem
  • dodatek do koktajli, deserów oraz owsianek
  • naturalny lek
  • dodatek do potraw wytrawnych, sałatek oraz mięs
  • dodatek do kremów, maseczek oraz peelingów (kosmetyki na bazie miodu cieszą się ogromną popularnością).
  • substytut cukru w codziennej diecie
  • dodatek do szamponów lub odżywek do włosów
  • dodatek do zabiegów spa, takich jak masaże czy kąpiele

Miód lipowy

W swoim składzie zawiera olejki eteryczne, flawonoidy oraz związki goryczowe. Ze względu na różnorodność składników ma on szerokie zastosowanie w odżywianiu, a także w lecznictwie.

Największą grupą związków, które występują w miodzie lipowym są węglowodany. Zawarta w miodzie glukoza i fruktoza stanowią cenne źródło energii, które dostarczają ok. 300 kcal w 100 gramach miodu.

Miód  zawiera także β-karoten, który odpowiada za jego barwę. Zawiera również mikro- i makroelementy, takich jak potas, magnez, mangan i witaminy z grupy B.

Miód lipowy w swoim składzie ma także mnóstwo przeciwutleniaczy i enzymy, które działają przeciwbakteryjnie.

Miód lipowy już od dawna wykorzystywany jest jako pomoc przy przeziębieniu, grypie i chorobach dróg oddechowych. Działa on przeciwkaszlowo, a także wykrztuśnie. Wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc, ponieważ przyczynia się do szybszego łagodzenia stanów zapalnych. Działa również antybakteryjnie – zwalcza gronkowce, paciorkowce, a także drożdżaki.

Składniki zawarte w miodzie lipowym wykazują działanie delikatnie rozkurczające, przez co polecany jest osobom z chorobami układu krążenia. Osoby cierpiące na bezsenność oraz podatnych na ciągły stres mogą wspomóc swoją terapię przez regularne picie napoju słodzonego miodem lipowym.

Miód ten wykazuje także działanie długofalowe – ogranicza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz ma korzystny wpływ na układ nerwowy i pokarmowy. Warto również pamiętać, że regularne spożywanie miodu lipowego wzmacnia układ odpornościowy.

Waga: 235g

Składniki:

miód pszczeli nektarowy lipowy

Wartości odżywcze na 100g produktu:

  • Wartości energetyczne 1418 kJ / 333 kcal
  • tłuszcz – 0g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g),
  • węglowodany 84g (w tym cukry 67 g),
  • błonnik 0g,
  • białko – 0,4 g,
  • sól – 0g

–  Nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów.

–  Produkt pasteryzowany.

–  Przechowywać w temperaturze pokojowej i zacienionym miejscu, a po otwarciu w lodówce.

Producent: MM SKOĆ Marek Skoć, 31-752 Kraków ul. Blokowa 2

Produkt 100% naturalny.

Produkt Polski

Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Miody

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping