Migdały 500g
Właściwości
Regularne spożywanie migdałów to duży krok w trosce o prawidłową pracę serca. Udowodniono, że migdały działają korzystnie na nasze serce poprzez zmniejszenie ryzyka rozwoju różnych chorób. Składniki zawarte w migdałach przeciwdziałają odkładaniu się w organizmie złogów złego cholesterolu. Dodatkowo mają działanie zapobiegające powstawaniu zakrzepów i regulują ciśnienie tętnicze. Regularne spożycie migdałów poprawia również stan zdrowia diabetyków, bowiem zmniejszają poziom odporności na insulinę. Niezwykle ważne jest spożywanie migdałów w trakcie ciąży, ponieważ jest znakomitym sposobem na walkę z dolegliwościami od strony układu pokarmowego np. pieczenie w przełyku. Dodatkowo migdały bogate są w kwas foliowy, który niezbędny jest do prawidłowego rozwoju płodu. Obecność kwasu foliowego wspomaga rozwój komórek oraz tkanek płodu, a także zapobiega wielu poważnym schorzeniom i wadom wrodzonym. Migdały to również produkt o działaniu antydepresyjnym, dlatego warto zjadać je, jeśli jesteśmy zmęczeni psychicznie, czy narażeni na stres.
Zastosowanie
Migdały można spożywać jako samodzielną przekąskę w postaci nieprzetworzonej, albo poddane obróbce.
Różnorodne właściwości migdałów wykorzystuje się w sałatkach, gdyż ziarna nie tylko wzbogacają posiłek w witaminy, minerały, ale również podkreślają smak potrawy swoim charakterystycznym smakiem. Tłuczone migdały można również zastosować jako zdrowszą wersję panierki do kotletów. Bogate właściwości migdałów mają swoje zastosowanie w zdrowych posiłkach i przekąskach, przykładowo mogą być idealnym dodatkiem do musli oraz do ciast i lodów, jak również do innych deserów. Z migdałów produkowane są także sery, mleko oraz mąka dla osób wykluczających gluten w swojej diecie.
Migdały wykorzystywane są również w kosmetyce bo między innymi dzięki swoim właściwościom odżywiają włosy, skórę i paznokcie. Ponadto są dodawane do kremów przeciwzmarszczkowych, ponieważ spowalniają działanie wolnych rodników. Poza tym zwiększają elastyczność skóry, dlatego nasiona migdałowca znajdziemy także w mleczkach i balsamach do ciała.
migdały – wartość odżywcza w 100g:
w 100 g |
|
Energia |
2423 kJ/579 kcal |
Tłuszcze |
49,9 g |
kwasy nasycone |
3,8 g |
Węglowodany w tym cukry |
21,5 g 4,35 |
Białko |
21,3 g |
Błonnik |
12,5 g |
Sól |
0 g |
Składniki: migdały kalifornijskie
Produkt może zawierać : gluten, orzechy, sezam, produkty pochodne, dwutlenek siarki. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Bakalie – suszone owoce
Odwiedź nas na Facebooku.