Migdały
Właściwości
Regularne spożywanie migdałów to duży krok w trosce o prawidłową pracę serca. Udowodniono, że migdały działają korzystnie na nasze serce poprzez zmniejszenie ryzyka rozwoju różnych chorób. Składniki zawarte w migdałach przeciwdziałają odkładaniu się w organizmie złogów złego cholesterolu. Dodatkowo mają działanie zapobiegające powstawaniu zakrzepów i regulują ciśnienie tętnicze. Regularne spożycie migdałów poprawia również stan zdrowia diabetyków, bowiem zmniejszają poziom odporności na insulinę. Niezwykle ważne jest spożywanie migdałów w trakcie ciąży, ponieważ jest znakomitym sposobem na walkę z dolegliwościami od strony układu pokarmowego np. pieczenie w przełyku. Dodatkowo migdały bogate są w kwas foliowy, który niezbędny jest do prawidłowego rozwoju płodu. Obecność kwasu foliowego wspomaga rozwój komórek oraz tkanek płodu, a także zapobiega wielu poważnym schorzeniom i wadom wrodzonym. Migdały to również produkt o działaniu antydepresyjnym, dlatego warto zjadać je, jeśli jesteśmy zmęczeni psychicznie, czy narażeni na stres.
Migdały – wartości odżywcze:
- Energia – 2423 kJ/579 kcal
- Tłuszcze – 49,9 g
- Kwasy nasycone – 3,8 g
- Węglowodany – 21,5 g, w tym cukry – 4,35
- Białko – 21,3 g
- Błonnik – 12,5 g
- Sól – 0 g
Zastosowanie
Różnorodne właściwości migdałów wykorzystuje się w sałatkach, gdyż ziarna nie tylko wzbogacają posiłek w witaminy, minerały, ale również podkreślają smak potrawy swoim charakterystycznym smakiem. Tłuczone migdały można również zastosować jako zdrowszą wersję panierki do kotletów. Bogate właściwości migdałów mają swoje zastosowanie w zdrowych posiłkach i przekąskach, przykładowo mogą być idealnym dodatkiem do musli oraz do ciast i lodów, jak również do innych deserów. Z migdałów produkowane są także sery, mleko oraz mąka dla osób wykluczających gluten w swojej diecie.
Migdały wykorzystywane są również w kosmetyce bo między innymi dzięki swoim właściwościom odżywiają włosy, skórę i paznokcie. Ponadto migdały są dodawane do kremów przeciwzmarszczkowych, ponieważ spowalniają działanie wolnych rodników. Poza tym zwiększają elastyczność skóry, dlatego nasiona migdałowca znajdziemy także w mleczkach i balsamach do ciała.
Składniki: migdały kalifornijskie
Produkt może zawierać : gluten, orzechy, sezam, produkty pochodne, dwutlenek siarki. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.