Chleb orkiszowy – mieszanka do wypieku

5,97 

W ecotrendy.pl dbamy o to, by każdy produkt był naturalny i wyjątkowo smaczny. Nasza oferta obejmuje m.in. różnorodne mieszanki piekarnicze, dzięki którym upieczesz pyszny i pachnący chleb w swojej kuchni. Jedną z takich mieszanek jest mieszanka na wyjątkowy chleb orkiszowy. Ziarno orkiszu zawiera więcej białka niż ziarno pszenicy, a poza tym zawiera ono dużo cynku, miedzi i selenu oraz witamin A, E i D. Jest on również bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Produkt nie zawiera aromatów, barwników, konserwantów oraz substancji spulchniających.

Brak w magazynie

Chleb orkiszowy – mieszanka do wypieku

Zapach świeżego chleba o poranku – to najlepszy aromat jaki można sobie wyobrazić. Niestety składy sklepowych wypieków dają dużo do życzenia. A jeśli już znajdziemy chleb z prawdziwym składem jego cena zazwyczaj bywa zaporowa. Dlatego my wybieramy przygotowanie własnego chleba i Ty też musisz spróbować! Wyrób domowego chleba jest prostszy niż Ci się wydaje, a to właśnie dzięki gotowym mieszanką.

Kupując mieszankę do pieczenia chleba ułatwisz sobie życie. Nie musisz myśleć o tym jakich składników użyć, ponieważ większość mieszanek wymaga tylko dolania wody i dodania drożdży, a jeżeli jesteś ambitny możesz poeksperymentować również z zakwasami piekarniczymi.

Czy chcesz podać chrupiący i świeży chleb? Idealne trafiłeś. Z odpowiednią mieszanką zrobisz to szybko i łatwo. Załóż fartuch – i do dzieła, zobacz jakie to proste!

Chleb orkiszowy – sposób pieczenia :Chleb możesz piec zarówno w piekarniku, jak i w maszynie do pieczenia chleba. Z opakowania mieszanki upieczesz wyjątkowy chleb o masie około 0,8 kg.

wartość odżywcza w 100g:

  • wartość energetyczna – 1411/337 (kJ/kcal)
  • tłuszcze – 1,70 g
  • kwasy nasycone -0,48 g
  • Węglowodany – 66 g
  • w tym cukry – 2 g
  • Białko – 12 g
  • Sól** –  0,78 g

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400Kj/2000 kcal)

** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu

Skład mieszanki: mąka pszenna (typ 750), mąka orkiszowa (25%), płatki ziemniaczane, sól, suchy zakwas piekarski

Masa netto: 500 g

Informacja o alergenach:

Produkt zawiera gluten pochodzący ze zbóż. Produkt może zawierać: orzechy, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, migdały, produkty pochodne.

Przechowywanie:

Produkt należy przechowywać w suchym, ciemnym i niedostępnym dla dzieci miejscu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Wyprodukowano dla: Ecotrendy Sp. z o.o., 22-100 Chełm, ul. Wojsławicka 7J.

W jaki sposób upiec chleb orkiszowy? Przeczytaj jakie to proste:

  1. Wsyp opakowanie mieszanki do wypieku (500g) do miski i wlej 300 ml wody w temp. pokojowej. Do wody dodaj wcześniej 15g świeżych drożdży lub 6g drożdży instant. Rozpuść je w wodzie mieszając a następnie odstaw na kilka minut przed dodaniem do mieszanki.
  2. Całość wymieszaj za pomocą miksera na wolnych obrotach do połączenia się składników. Następnie zwiększ obroty, by uzyskać jednolitą konsystencję ciasta. Możesz równie dobrze wymieszać i wyrobić ciasto ręcznie. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
  3. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski, uformuj pożądany kształt i włóż do formy posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj i pozostaw do wyrastania w ciepłym miejscu na 60 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 210⁰ C i piecz przygotowany chleb przez 50 minut. Aby zapewnić odpowiednią wilgotność podczas pieczenia należy wstawić do piekarnika naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
  5. Na około 10 min przed wyjęciem chleba z piekarnika możemy posmarować go białkiem jaja kurzego, ponieważ białko pozwoli uzyskać apetyczną skórkę z charakterystycznym połyskiem. Ale i bez tego skórka będzie brązowa i chrupiąca.
  6. Na końcu, po wyjęciu z piekarnika wyjmij chleb z formy i połóż go odwracając wierzchnią (chrupiącą) warstwą do dołu na drewnianej desce do krojenia aż do wystygnięcia. Ponieważ taki sposób studzenia chleba spowoduje, że zachowamy chrupiącą skórkę.

W przypadku wypieku w automacie stosujemy 5g drożdży świeżych lub 2g drożdży instant, które są dozowane wraz z letnią wodą 300 ml oraz mieszanką. Ustawiamy program podstawowy (3 godziny).

Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Mieszanki chlebowe 

Odwiedź nas na Facebooku.

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping