Wyświetlanie jednego wyniku

Mąka

Mąka w każdej kuchni jest prawdziwą gwiazdą. Chleb, makarony, ciasta, przekąski, placki, panierki a nawet sosy nie zaistnieją bez tego kluczowego składnika. 

Klasyczne mąki to drobno roztarte ziarna zbóż takich jak: pszenica, żyto, owies, kukurydza czy jęczmień. Mąka stała się głównym składnikiem odżywczym nie tylko ze względu na szerokie możliwości jej wykorzystywania, ale także z powodu bogatej zawartości witamin, szczególnie tych z grupy B, oraz minerałów takich jak potas, wapń, fosfor, cynk i żelazo. 

Dzisiaj, w obliczu rosnącej świadomości konsumentów wobec korzyści płynących ze zróżnicowanej diety, coraz częściej sięga się również po zamienniki tradycyjnych produktów, dlatego też coraz popularniejsze stają się mąki wytwarzane z nie ze zbóż, ale także z orzechów i nasion roślin strączkowych. W naszej ofercie znajdziesz m. in. mąkę z kokosów oraz mąkę z migdałów. Czemu warto sięgać po różne rodzaje mąki? Już odpowiadamy!

Mąka pszenna

Mąka pszenna jest źródłem witamin i minerałów, co czyni ją jednym z podstawowych składników zbilansowanej diety. Ponadto zawarty w niej błonnik wspomaga pracę układu trawiennego. Jeżeli zdecydujesz się na mąkę pszenną z pełnego ziarna usprawnisz działanie jelit i sprawisz, że będą szybciej oczyszczać się ze złogów pozostałych w wyniku przemiany materii.

Poza walorami zdrowotnymi mąka pszenna jest niezastąpiona w wypiekach w tym w pieczeniu chleba, jako dodatek do sosów i panierek. Jej delikatny smak i drobna, sypka konsystencja sprawia, że stanowi najbardziej powszechny wybór wśród konsumentów. 

Mąka żytnia

Mąka żytnia to zupełnie inna historia niż mąka pszenna. Jest ciemniejsza i grubsza. W jej smaku wyczuć można wyraźną orzechową nutę. Jest także znacznie bogatsza w witaminy niż inne mąki. Szczególnie dużo zawiera witamin z grupy B oraz witaminy E. Oprócz tego bogato występują w niej minerały: wapń, żelazo i fosfor, ale też magnez, mangan, cynk, potas, miedź, selen i sód. Mąka żytnia razowa to także źródło węglowodanów złożonych, które, dzięki temu, że są dłużej przyswajane przez organizm, zapewniają energię na wiele godzin i skutecznie zaspokajają uczucie głodu. Co więcej, proces ten pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Mąka żytnia zawiera także karoten pozytywnie wpływający na kondycję skóry oraz narządy wzroku. 

Mąkę z żyta wykorzystuje się do wypieku chleba oraz przygotowania makaronów. To ona stanowi również główny składnik zakwasu do tradycyjnej polskiej zupy, czyli żurku. Choć kojarzy się głównie z wytrawnymi daniami, to sprawdzi się także perfekcyjnie w wypieku zdrowych, pełnoziarnistych deserów i przekąsek np. ciastek z konfiturą, chlebków bananowych oraz ciast z owocami.

Mąka owsiana

Mąka owsiana nie zawiera glutenu, jednak osoby z celiakią, powinny upewnić się, że produkt nie został tym białkiem zanieczyszczony. Natomiast, jeśli tylko ograniczasz gluten w swojej diecie, ten produkt to dla Ciebie perfekcyjny wybór.

Ziarna owsa, z których powstaje mąka owsiana zawierają trzy razy więcej białka, węglowodanów i tłuszczów niż inne zboża. Ponadto stanowią źródło błonnika, witamin z grupy B, witamin D, E i K, wapnia, magnezu, krzemu, żelaza, potasu, fosforu, cynku i sodu, a także kwasu foliowego. Dodatkowo zawierają także mnóstwo  nienasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza kwasu linolowego, oleinowego i palmitynowego).

Mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana jest niezwykle popularna w krajach Ameryki południowej. Słynne tortille oraz tacos wypieka się właśnie z niej. Idealnie sprawdza się jednak także w polskiej kuchni, jako główny składnik ciast, babeczek, makaronów, chleba czy jako dodatek do sosów i panierka. Zawiera dużo cynku, magnezu, żelaza oraz witamin B6 i B12. Dzięki zawartości tych składników wspiera funkcjonowanie układów odporności, nerwowego, mięśniowego, a także wpływa korzystnie na wygląd włosów, paznokci i skóry. Wzmacnia kości, zęby i naczynia krwionośne oraz obniża ryzyko chorób serca. 

Mąka jęczmienna

Mąka jęczmienna posiada najniższy indeks glikemiczny ze wszystkich produktów tego rodzaju. W porównaniu z mąką pszenną zawiera mniej glutenu, za to znacznie więcej błonnika. Może stanowić alternatywę dla mąki pszennej, jednak jej konsystencja jest dużo grubsza i cięższa, więc chleb pieczony tylko na niej może okazać się zbity. Dlatego często miesza się ją z innymi mąkami, by mimo wszystko, spożywając pieczywo, korzystać z dobrodziejstw tego produktu. Dodana w niewielkiej ilości do innych mąk, przyjemnie zwiększa wilgotność wypieku. Jęczmień jest bogaty w kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo oraz beta karoten. Dzięki tym składnikom jest wskazana dla osób, które walczą z nadciśnieniem, czy podniesionym poziomem cholesterolu. Wzmacnia kości, a dzięki cholinie i selenowi, które zawiera wykazuje działanie antyoksydacyjne i wpływa korzystnie na organizm w trakcie stanów zapalnych.

Mąka orkiszowa

Jest to mąka, która w ostatnim czasie zdecydowanie podbiła serca Polaków. Neutralny, delikatny smak i ponadprzeciętne wartości odżywcze sprawiły, że stała się jednym z najbardziej pożądanych  produktów. Wspaniale nadaje się do pieczenia chleba, ciast, ciasteczek, zagęszczania sosów i słodkich kremów. Nie ma intensywnego smaku, który przebiłby się w daniu, natomiast korzyści z jej spożywania mówią same za siebie. 

Warto wiedzieć, że orkisz to odmiana pszenicy (pszenica orkiszowa), w mące pszennej wykorzystane zostaje innego rodzaju ziarno (pszenica zwyczajna). Mimo tego, za każdym razem, gdy w przepisie przeczytasz o mące pszennej, spokojnie możesz zastępować ją orkiszową. Dzięki temu podniesiesz walory zdrowotne swojego dania ponieważ orkisz zawiera znacznie więcej manganu, magnezu, białka oraz kwasów Omega 3, niż jego kuzynka pszenica zwyczajna. Dodatkowo jest lekkostrawny, więc warto stosować orkiszowe zamienniki w stanach zapalnych układu pokarmowego.

Jak już wspominaliśmy, mąkę można wyrabiać nie tylko ze zbóż, ale także z nasion strączkowych oraz orzechów. W Ecotrendach proponujemy Ci wobec tego mąki z kokosów oraz z migdałów.

Mąka kokosowa 

Ten rodzaj mąki jest jedyny w swoim rodzaju. Biała, kremowa, utrzymuje smak i zapach orzechów palmy kokosowej. Posiada białą, lekko kremową barwę oraz cechuje się kokosowym aromatem i smakiem. Powstaje w wyniku starcia kopry kokosa pozyskanej po wytłoczeniu oleju kokosowego. Mąka kokosowa nie zawiera dużej ilości węglowodanów, jest jednak bogata w błonnik. Pochłania wodę, więc w procesie wyrobu ciasta szybko zwiększa swoją objętość, co czyni ją niezwykle wydajną. Jednak specyficzny smak powoduje, że sprawdza się zdecydowanie lepiej w słodkich wypiekach. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu.

Jeżeli zastąpisz 1/3 mąki pszennej mąką kokosową znacznie obniżysz poziom indeksu glikemicznego swojego dania. pozwoli obniżyć indeks glikemiczny potrawy. Sprawdza się także jako dodatek do owocowych i warzywnych koktajli oraz jako panierka do mięs i ryb.

Mąka migdałowa

Mąka migdałowa powstaje ze zmielonych drobno migdałów. Podobnie jak mąka kokosowa jest naturalnie pozbawiona glutenu, więc stanowi dobry wybór dla osób z nietolerancją tego składnika. Jej wartości odżywcze są imponujące. Jest bogata w błonnik, potas, cynk, magnez, żelazo, wapń, żelazo, i tłuszcze Omega 3, Zawiera także witaminy, w tym: A, E oraz witaminy z grupy B. Zawiera 7 razy mniej węglowodanów niż mąka pszenna. Korzystnie wpływa na budowę kości i wytrzymałość mięśni, wspomaga produkcję czerwonych krwinek, dzięki czemu transport tlenu w organizmie odbywa się sprawnie. Wspiera działanie układu odpornościowego.

Ma charakterystyczny smak i aromat migdałów, można ją również spożywać na surowo (w końcu to po prostu rozdrobnione owoce migdałowca). Możesz zastąpić nią mąkę pszenną w proporcjach 1:1. Doskonale sprawdzi się w przygotowaniu ciast, ciasteczek, gofrów, naleśników, koktajli. Pozwoli Ci przyrządzić domowe makaroniki oraz marcepan! Będzie perfekcyjnym dodatkiem do sosów, musli, czy granoli.

Jak widzisz rodzajów mąki jest naprawdę wiele i każdy z nich ma swoje właściwości oraz wartości odżywcze. Dbaj o zróżnicowaną dietę i unikaj monotonii w codziennym menu. Spróbuj wszystkich pozycji z oferty Ecotrendy i sprawdź, która z nich najbardziej Ci odpowiada!

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping