Oliwa grecka GRELIA – SITIA Premium 02% butelka 750 ml.

44,87 

Oliwa grecka GRELIA – SITIA Premium 02% butelka. Ta doskonała oliwa z oliwek charakteryzuje się niską kwasowością, mocnym owocowym posmakiem i aromatem świeżo pokrojonych oliwek. Doskonale się sprawdzi jako dodatek do niemal wszystkich potraw, który podkreśli ich smak.

Brak w magazynie

Grecka Oliwa z oliwek

GRELIA SITIA Premium Selection Extra Virgin 0,2% 750 ml (EVOO)

Oliwa grecka GRELIA – SITIA Premium 02% butelka. Ta doskonała oliwa z oliwek charakteryzuje się niską kwasowością, mocnym owocowym posmakiem także aromatem świeżo pokrojonych oliwek. Doskonale się sprawdzi jako dodatek do niemal wszystkich potraw, aby podkreślić ich smak.

  • Nazwa: Grelia Sitia Premium Selection
  • Pojemność: 750 ml
  • Termin przydatności do spożycia wrzesień 2022
  • Kraj pochodzenia: Grecja
  • Opakowanie: Butelka
  • Kwasowość: 0,2 %
  • Produkt: 100% naturalny

Oliwa grecka GRELIA – SITIA Premium 02% butelka to wyjątkowa oliwa tłoczona na zimno, którą najlepiej używać ją na surowo np. do sałatek czy maczania chlebado polania ulubionego dania lub jako uzupełnienie zimnych dań.

  • Produkcja oliwy odbywa się na Krecie w okolicach Heraklionu.
  • Wyróżnia ją bardzo niska kwasowość, bo tylko 0,2%.
  • Najlepiej spożywać bez obróbki termicznej.
  • Jest tłoczona na zimno.
  • Należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.

Co oznacza skrót EVOO (Extra Virgin Olive Oil)?

Oliwa, którą klasyfikuje się jako EVOO (Extra Virgin Olive Oil), jest pozyskiwana podczas pierwszego tłoczenia oliwek. Zwykłą oliwę z oliwek wytwarza się z mieszanki przetworzonych olejów. Oznacza to, że jedną z kluczowych różnic między EVOO a zwykłą oliwą z oliwek jest brak przetworzonych chemikaliów. W klasyfikacji oliwy z oliwek EVOO reprezentuje absolutnie najwyższą jakość oliwy z oliwek. Oliwa oznaczona jako EVOO to produkt na najwyższym poziomie.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia musi być wolna od jakichkolwiek zmian w kolorze, smaku, składnikach odżywczych lub witaminach. EVOO powstaje, gdy oliwki miażdży się na miazgę przy użyciu siły, a nie ciepła lub chemikaliów, jak przy produkcji innych oliw z oliwek. Gdy miazga utworzy pastę, jest zgniatana, aby uwolnić płyn z miąższu, składający się z oleju, wody i pozostałości oliwki.

Płyn ten jest następnie umieszczany w wirówce, która oddziela oliwę od reszty materiału z oliwek. Czysty, aromatyczny olej następnie filtruje i butelkuje się jako oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Oliwa z Oliwek Extra Virgin (EVOO) to oliwa z oliwek, której kwasowość nie przekracza 0,8%.

Kwasowość oliwy z oliwek Grelia Sitia Premium Selection wynosi 0,2% co oznacza najwyższą jakość produktu.

Proces ekstrakcji oliwy odbywa się w tym samym dniu co zbiór oliwek, w niskich temperaturach, w celu zachowania wszystkich cennych właściwości i bardzo niskiej kwasowości. Ten produkt ma szczególnie niską kwasowość, bo zaledwie 0,2%.

Oliwa z oliwek Grelia Sitia Premium Selection 0,2% to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza omega-3, omega-9, witaminy E i polifenoli.

Jakie właściwości zdrowotne wykazuje oliwa z oliwek?

Przede wszystkim reguluje poziom cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia, a także obniża ryzyko powstawania chorób nowotworowych.

Chroniona nazwa pochodzenia (PDO) to europejskie uznanie dla produktu rolnego lub żywności, którego cały cykl produkcyjny – od surowca do produktu końcowego (przetwarzanie, przygotowanie i pakowanie) – jest przeprowadzane na określonym terytorium.

Tak jak oliwa z oliwek Grelia Sitia Premium Selection 0.2% jest produkowana, przetwarzana i przygotowywana w określonym regionie przy użyciu tradycyjnej regionalnej metody produkcji. Połączenie czynników naturalnych — w tym cech środowiskowych, lokalizacji i wpływu człowieka — sprawia, że ​​produkt ten jest wyjątkowy. Wszystkie zasady produkcji muszą być ściśle przestrzegane, aby zapewnić wysoką jakość i powtarzalność cech produktu.

Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Kuchnia Grecka 

Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping