Oliwa grecka BIO Grelia Organic 02% 500 ml

32,87 

Oliwa grecka BIO Grelia Organic 02% 500 ml to idealna oliwa do wykwintnego gotowania w niskich i średnich temperaturach, doskonale nadaje się też do ryb, makaronów, mięs i sałatek, idealny dodatek do różnych sosów (winegret, sos lub marynata) i chleba.

Brak w magazynie

Grecka Oliwa z oliwek

GRELIA Premium Organic Extra Virgin 0,2% 500 ml (EVOO)

Oliwa grecka BIO Grelia Organic 02% 500 ml to idealna oliwa do wykwintnego gotowania w niskich i średnich temperaturach, doskonale nadaje się też do ryb, makaronów, mięs i sałatek, idealny dodatek do różnych sosów (winegret, sos lub marynata) i chleba.

  • Nazwa: Grelia Premium Organic
  • Pojemność: 500 ml
  • Termin przydatności do spożycia kwiecień 2023
  • Kraj pochodzenia: Grecja
  • Opakowanie: Puszka
  • Kwasowość: 0,2 %
  • Produkt:100% naturalny

Ekologicznie uprawiane oliwki dają oliwę owocową i lekko pikantną, pozostawiając pieprzne wrażenie, z nieskazitelnymi cechami organoleptycznymi.

Organiczna oliwa Grelia Premium ma piękną barwę oraz bogaty smak i zapach. Wytwarza się ją z ekologicznych oliwek odmiany Koroneiki pochodzących z upraw ekologicznych (BIO) .

  • Produkcja oliwy odbywa się na Krecie w okolicach Heraklionu.
  • Wyróżnia ją bardzo niska kwasowość, bo tylko 0,2%.
  • Najlepiej spożywać bez obróbki termicznej.
  • Jest tłoczona na zimno.
  • Należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.

Co oznacza skrót EVOO (Extra Virgin Olive Oil)?

Oliwa, którą klasyfikuje się jako EVOO (Extra Virgin Olive Oil), jest pozyskiwana podczas pierwszego tłoczenia oliwek. Zwykłą oliwę z oliwek wytwarza się z mieszanki przetworzonych olejów. Oznacza to, że jedną z kluczowych różnic między EVOO a zwykłą oliwą z oliwek jest brak przetworzonych chemikaliów. W klasyfikacji oliwy z oliwek EVOO reprezentuje absolutnie najwyższą jakość oliwy z oliwek. Oliwa oznaczona jako EVOO to produkt na najwyższym poziomie.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia musi być wolna od jakichkolwiek zmian w kolorze, smaku, składnikach odżywczych lub witaminach. EVOO powstaje, gdy oliwki są miażdżone na miazgę przy użyciu siły, a nie ciepła lub chemikaliów, jak przy produkcji innych oliw z oliwek. Gdy miazga utworzy pastę, jest zgniatana, aby uwolnić płyn z miąższu, składający się z oleju, wody i pozostałości oliwki.

Płyn ten jest następnie umieszczany w wirówce, która oddziela oliwę od reszty materiału z oliwek. Czysty, aromatyczny olej następnie filtruje i butelkuje się jako oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Oliwa z Oliwek Extra Virgin (EVOO) to oliwa z oliwek, której kwasowość nie przekracza 0,8%.

Kwasowość oliwy z oliwek Grelia Premium Organic wynosi 0,2% co oznacza najwyższą jakość produktu.

Proces ekstrakcji oliwy odbywa się w tym samym dniu co zbiór oliwek, w niskich temperaturach, w celu zachowania wszystkich cennych właściwości i bardzo niskiej kwasowości. Ten produkt ma szczególnie niską kwasowość, bo zaledwie 0,2%.

Oliwa z oliwek Grelia Premium Organic 0,2% to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza omega-3, omega-9, witaminy E i polifenoli.

Jakie właściwości zdrowotne wykazuje oliwa z oliwek?

Przede wszystkim reguluje poziom cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia, a także obniża ryzyko powstawania chorób nowotworowych.

Organizacja DIO jest pierwszą Grecką Organizacją Kontroli i Certyfikacji produktów ekologicznych.

Zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego obowiązują szczególne zasady i praktyki dotyczące kompostowania, zwalczania chorób, układania drzew w gaju oliwnym i przycinania. Surowo zabrania się używania chemikaliów lub innych mineralnych, nieorganicznych, nawozów, chemicznych sprayów, pestycydów, herbicydów i insektycydów.

Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Kuchnia Grecka 

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping