Grecka Oliwa z oliwek
GRELIA Premium Organic Extra Virgin 0,2% 1L (EVOO)
Oliwa grecka BIO Grelia Organic 02% 1 litr. Oliwa Grelia Premium Organic to idealna oliwa do wykwintnego gotowania w niskich i średnich temperaturach, doskonale nadaje się też do ryb, makaronów, mięs i sałatek, idealny dodatek do różnych sosów (winegret, sos lub marynata) i chleba.
- Nazwa: Grelia Premium Organic
- Pojemność: 1000 ml
- Termin przydatności do spożycia kwiecień 2023
- Kraj pochodzenia: Grecja
- Opakowanie: Puszka
- Kwasowość: 0,2 %
- Produkt:100% naturalny
Ekologicznie uprawiane oliwki dają oliwę owocową i lekko pikantną, pozostawiając pieprzne wrażenie, z nieskazitelnymi cechami organoleptycznymi.
Organiczna oliwa Grelia Premium ma piękną barwę oraz bogaty smak i zapach. Jest wytwarzana z ekologicznych oliwek odmiany Koroneiki pochodzących z upraw ekologicznych (BIO) .
- Produkcja oliwy odbywa się na Krecie w okolicach Heraklionu.
- Wyróżnia ją bardzo niska kwasowość, bo tylko 0,2%.
- Najlepiej spożywać bez obróbki termicznej.
- Jest tłoczona na zimno.
- Należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
Co oznacza skrót EVOO (Extra Virgin Olive Oil)?
Oliwa klasyfikuje się jako EVOO (Extra Virgin Olive Oil), gdy jest pozyskiwana podczas pierwszego tłoczenia oliwek. Zwykła oliwa z oliwek jest wytwarza się z mieszanki przetworzonych olejów. Oznacza to, że jedną z kluczowych różnic między EVOO a zwykłą oliwą z oliwek jest brak przetworzonych chemikaliów. W klasyfikacji oliwy z oliwek EVOO reprezentuje absolutnie najwyższą jakość oliwy z oliwek. Oliwa oznaczona jako EVOO to produkt na najwyższym poziomie.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia musi być wolna od jakichkolwiek zmian w kolorze, smaku, składnikach odżywczych lub witaminach. EVOO powstaje, gdy oliwki są miażdżone na miazgę przy użyciu siły, a nie ciepła lub chemikaliów, jak przy produkcji innych oliw z oliwek. Gdy miazga utworzy pastę, jest zgniatana, aby uwolnić płyn z miąższu, składający się z oleju, wody i pozostałości oliwki.
Płyn ten następnie umieszcza się w wirówce, która oddziela oliwę od reszty materiału z oliwek. Czysty, aromatyczny olej następnie filtruje i butelkuje się jako oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Oliwa z Oliwek Extra Virgin (EVOO) to oliwa z oliwek, której kwasowość nie przekracza 0,8%.
Kwasowość oliwy z oliwek Grelia Premium Organic wynosi 0,2% co oznacza najwyższą jakość produktu.
Proces ekstrakcji oliwy odbywa się w tym samym dniu co zbiór oliwek, w niskich temperaturach, w celu zachowania wszystkich cennych właściwości i bardzo niskiej kwasowości. Ten produkt ma szczególnie niską kwasowość, bo zaledwie 0,2%.
Oliwa z oliwek Grelia Premium Organic 0,2% to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza omega-3, omega-9, witaminy E i polifenoli.
Jakie właściwości zdrowotne wykazuje oliwa z oliwek?
Przede wszystkim reguluje poziom cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia, a także obniża ryzyko powstawania chorób nowotworowych.
Organizacja DIO jest pierwszą Grecką Organizacją Kontroli i Certyfikacji produktów ekologicznych.
Zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego obowiązują szczególne zasady i praktyki dotyczące kompostowania, zwalczania chorób, układania drzew w gaju oliwnym i przycinania. Surowo zabrania się używania chemikaliów lub innych mineralnych, nieorganicznych, nawozów, chemicznych sprayów, pestycydów, herbicydów i insektycydów.
Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Kuchnia Grecka