Oliwa CRETOIKOS Extra Virgin z oregano 200 ml

21,97 

Oliwa CRETOIKOS Extra Virgin z oregano 200 ml. Oliwa z oliwek z dodatkiem oregano to wyjątkowa propozycja do mięs, ryb i warzyw. Będzie również idealnym dodatkiem do pomidorów oraz potraw, w których będą one głównym składnikiem. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do sosów i ulubionych sałatek.

Brak w magazynie

Grecka oliwa z oliwek

Oliwa CRETOIKOS Extra Virgin z oregano 200 ml. Oliwa z oliwek z dodatkiem oregano to wyjątkowa propozycja do mięs, ryb i warzyw. Będzie również idealnym dodatkiem do pomidorów oraz potraw, w których będą one głównym składnikiem. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do sosów i ulubionych sałatek.

  • Nazwa: Cretoikos Extra Virgin z oregano
  • Pojemność: 200 ml
  • Termin przydatności do spożycia maj 2022
  • Kraj pochodzenia: Grecja
  • Opakowanie: Butelka
  • Kwasowość: 0,2 %
  • Produkt: 100% naturalny

CRETOIKOS Extra Virgin z oregano 200 ml (EVOO)

  • Produkcja oliwy odbywa się na Krecie w okolicach Rethymno.
  • Wyróżnia ją bardzo niska kwasowość, bo tylko 0,2%.
  • Zawiera gałązkę Oregano
  • Najlepiej spożywać bez obróbki termicznej.
  • Jest tłoczona na zimno.
  • Należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.

Co oznacza skrót EVOO (Extra Virgin Olive Oil)?

Oliwa klasyfikuje się jako EVOO (Extra Virgin Olive Oil), gdy jest pozyskiwana podczas pierwszego tłoczenia oliwek. Zwykła oliwa z oliwek jest wytwarzana z mieszanki przetworzonych olejów. Oznacza to, że jedną z kluczowych różnic między EVOO a zwykłą oliwą z oliwek jest brak przetworzonych chemikaliów. W klasyfikacji oliwy z oliwek EVOO reprezentuje absolutnie najwyższą jakość oliwy z oliwek. Oliwa oznaczona jako EVOO to produkt na najwyższym poziomie.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia musi być wolna od jakichkolwiek zmian w kolorze, smaku, składnikach odżywczych lub witaminach. EVOO powstaje, gdy oliwki są miażdżone na miazgę przy użyciu siły, a nie ciepła lub chemikaliów, jak przy produkcji innych oliw z oliwek. Gdy miazga utworzy pastę, jest zgniatana, aby uwolnić płyn z miąższu, składający się z oleju, wody i pozostałości oliwki.

Płyn ten następnie umieszcza się w wirówce, która oddziela oliwę od reszty materiału z oliwek. Czysty, aromatyczny olej następnie filtruje i butelkuje się jako oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Oliwa z Oliwek Extra Virgin (EVOO) to oliwa z oliwek, której kwasowość nie przekracza 0,8%.

Kwasowość oliwy z oliwek Cretoikos Extra Virgin z oregano wynosi 0,2% co oznacza najwyższą jakość produktu.

Proces ekstrakcji oliwy odbywa się w tym samym dniu co zbiór oliwek, w niskich temperaturach, w celu zachowania wszystkich cennych właściwości i bardzo niskiej kwasowości. Ten produkt ma szczególnie niską kwasowość, bo zaledwie 0,2%.

Oliwa z oliwek Cretoikos Extra Virgin z oregano 0,2% to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza omega-3, omega-9, witaminy E i polifenoli.

Jakie właściwości zdrowotne wykazuje oliwa z oliwek?

Przede wszystkim reguluje poziom cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia, a także obniża ryzyko powstawania chorób nowotworowych.

Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Kuchnia Grecka 

Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping