Wyświetlanie jednego wyniku

Ksylitol

Ksylitol to inaczej alkohol cukrowy, który pochodzi z drzewa brzozy. Został rozpowszechniony przez finlandzkich naukowców w czasie II wojny światowej, kiedy występowały duże niedostatki cukru. Naturalnie substancja ta występuje w warzywach, owocach i grzybach. Ksylitol występuje w organizmach zwierzęcych, jako substancja powstała w procesie przemiany glukozy. Człowiek wytwarza naturalnie około 15 g ksylitolu, dzięki temu, jeśli jest dostarczany do organizmu jako słodzik, zostaje stopniowo wchłaniany, nie powodując nagłych skoków insuliny. W porównaniu do cukru jest dwukrotnie mniej kaloryczny, poza tym jego indeks glikemiczny jest dużo niższy. Ksylitol jest naturalnym słodzikiem, może więc być stosowany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Pozwala na jedzenie słodyczy przy jednoczesnym prowadzeniu zdrowego stylu życia.

Ksylitol również korzystnie wpływa na stan zębów i dziąseł, ponieważ ma duże właściwości przeciwzapalne. Wspomaga odchudzanie, niweluje rozwój grzybów i drożdżaków oraz opóźnia procesy starzenia się organizmu. Jego właściwości bakteriobójcze mogą być wykorzystywane przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Stwierdzono, że ksylitol wpływa na dużo wyższą przyswajalność magnezu i wapnia, co korzystnie wpływ na stan kości i zębów, a w konsekwencji zapobiega osteoporozie.

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping