Kasza jęczmienna
Kasza jęczmienna, jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest z nasion jęczmienia, który w Polsce jest bardzo powszechnie uprawiany. Ludzie najczęściej ziarno to spożywają w formie kasz oraz w słodach jęczmiennych przy produkcji piwa.
Wartości odżywcze w 100 g
w 100 g |
|
Energia |
1414 kj/335 kcal |
Tłuszcze |
2,1 g |
kwasy nasycone |
0,5 g |
Węglowodany w tym cukry: |
63 g 5,6 g |
Białko |
13,5 g |
Błonnik |
5,9 g |
Właściwości i zastosowanie – kasza jęczmienna
Kasza jęczmienna jest najlepszym źródłem błonnika. Istotną rolę odgrywa zwłaszcza jego frakcja o nazwie β-glukan. Jest to błonnik rozpuszczalny w wodzie. Po spożyciu, chłonie duże ilości wody i przez to pęcznieje w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu, po nawet niewielkim posiłku, długo odczuwamy sytość. Szczególną zaletą β-glukanów jest ich niebywała zdolność do obniżania stężenia cholesterolu we krwi. Badania wykazują, że codzienne spożywanie co najmniej 3 g β-glukanu jęczmienia może zmniejszać stężenie złego cholesterolu od 19 do 24%, w porównaniu do osób, których dieta nie zawiera tego ziarna.
Kolejną zaletą spożywania kaszy jest korzystny wpływ β-glukanów na błonę śluzową jelita. W jelicie są one rozkładane przez bakterie naszej mikroflory. Podczas tego procesu powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (butyrylowy i propinowy), które są pożywieniem dla komórek nabłonkowych jelita grubego. Powstające związki warunkują dobrą kondycję jelita, tj. przyspieszają regenerację po operacjach oraz zmniejszają stan zapalny i ryzyko powstawania polipów, a także nowotworów jelita.
Kasza jęczmienna jest bogata w przeciwutleniacze, które mają właściwości przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, antybakteryjne. Dzięki spożyciu kaszy uruchamiane są spowalniające procesy starzenia, wzmacniające mięsień i naczynia krwionośne, działające ochronnie na miąższ wątroby, nerki i serce. Dzięki swoim właściwościom działa przeciwnowotworowo oraz przeciwzapalnie.
Kasza jęczmienna w codziennej kuchni, czy diecie idealnie nadaje się do zup, gulaszy, gołąbków, zapiekanek czy sosów.
Kraj pochodzenia: Polska
Produkt może zawierać : gluten, orzechy, sezam, produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Kasze
Odwiedź nas na Facebooku.