Herbata W blasku księżyca 50g

11,99 

Herbata biała „W blasku księżyca” to wyjątkowa mieszanka zawierająca w swoim składzie: herbatę białą China OP, malinę, aromat oraz płatki bławatka.
Herbatę należy parzyć w temperaturze 80-90°C. Po zagotowaniu wody najlepiej jest więc odczekać około 5 minut. Parzenie powinno trwać dość krótko: od 2 do 5 minut. Jedna łyżeczka herbaty wystarczy na 200 ml wody.

Brak w magazynie

Herbata biała „W blasku księżyca”

Herbata biała „W blasku księżyca” to wyjątkowa mieszanka zawierająca w swoim składzie: herbatę białą China OP, malinę, aromat a także płatki bławatka.
Herbatę należy parzyć w temperaturze 80-90°C. Po zagotowaniu wody najlepiej jest więc odczekać około 5 minut. Parzenie powinno trwać dość krótko: od 2 do 5 minut. Jedna łyżeczka herbaty wystarczy na 200 ml wody.
Przyrządzony napój ma zniewalający aromat oraz świeży, owocowy smak z odczuwalną nutką słodyczy maliny. Niebieskie płatki bławatka czynią napój wyrafinowanym i idealnym na spotkania w gronie przyjaciół i rodziny. Nie zapomnijmy o efektownym serwisie do herbaty! Herbatę białą „W blasku księżyca” można pić zarówno na ciepło, jak i na zimno w upalne dni. Napar urzeka niską intensywnością. Jest to herbata najwyższej jakości, którą w zależności od upodobań można zalewać kilkakrotnie.

Biała herbata „W blasku księżyca” – pochodzenie i sposób produkcji

Przez znawców określana mianem Królowej Herbat. Walory wizualne również smakowe oraz zapachowe białej herbaty odkryto w Chinach już pod koniec X w. Jej wyjątkowość wiąże się ze sposobem produkcji. Biała herbata pozyskiwana jest z nie otwartych jeszcze pąków liści, które pokryte są drobnym, białym meszkiem. Do pąków nie dociera mocne słońce, co ma wpływ na unikalny kolor, świeży smak również subtelny aromat przygotowanego naparu.
Natychmiast po zbiorach herbata jest powoli suszona w bardzo delikatny sposób w chłodnym, wentylowanym pomieszczeniu. Liście rozpościera się w cienkich warstwach. Takie suszenie trwa około kilkunastu godzin. Po tym zabiegu dosuszanie ma już miejsce w specjalnych piecach. Wszystkie etapy prac przebiegać muszą bardzo ostrożnie. Liście podczas transportu nie mogą zostać uszkodzone, ani tym bardziej zaparzone. Spowodowałoby to bowiem uruchomienie procesu naturalnej oksydacji, a tym samym zniszczenie herbaty.
Produkcja białej herbaty odbywa się na pagórkowatych obszarach Chin o łagodnym klimacie i średniorocznej temperaturze rzędu około 18ºC. Jedną z prowincji, która słynie z produkcji białej herbaty jest Fujian, najbardziej zalesiony region Chin położony na południowo-wschodnim wybrzeżu. Panuje tutaj subtropikalny klimat cechujący się łagodnymi zimami i gorącym latem.

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping