Wyświetlanie 1–12 z 37 wyników

Grecka oliwa z oliwek 

Oliwa grecka to najbardziej popularny wybór wśród klientów. Jej smak, barwa i konsystencja są zróżnicowane w zależności od regionu, czasu zbioru oraz odmiany owoców. Oliwy z Grecji bywają ostre, łagodne a nawet… gorzkie. Nie zależy to od jakości wyrobu, więc degustuj oliwę niczym wino. Każda odmiana ma swój bukiet smaku i aromatu. Szukaj swojej ulubionej! Oliwki tak jak jabłka, czy winogrona mają swoje szczepy, więc wybieraj produkty, które na butelce mają informację o tym w jakiej plantacji i z jakiego szczepu pochodzą. Stanowi to gwarancję, że masz do czynienia z produktem oryginalnym, a nie z mieszanką o nieznanym składzie i miejscu produkcji.

Najpopularniejsze odmiany oliwy greckiej to: Kalamon z Kalamaty, Koroneika z Peloponezu i Krety, Amfissa z podnóża Delf oraz Skotinas czy Chalkidiki (tę odmianę znamy najlepiej ze słoiczków, zawierających drylowane, nadziewane oliwki cieszące się w Polsce dużym powodzeniem).

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping