Grecka oliwa extra virgin 0,2% SITIA Premium 1 l

57,87 

Grecka oliwa extra virgin 0,2% SITIA Premium 1 l. Oliwę klasyfikuje się jako EVOO (Extra Virgin Olive Oil), gdy jest pozyskiwana podczas pierwszego tłoczenia oliwek. Zwykłą oliwę z oliwek wytwarza się z mieszanki przetworzonych olejów. Oznacza to, że jedną z kluczowych różnic między EVOO a zwykłą oliwą z oliwek jest brak przetworzonych chemikaliów. W klasyfikacji oliwy z oliwek EVOO reprezentuje absolutnie najwyższą jakość oliwy z oliwek. Oliwa oznaczona jako EVOO to produkt na najwyższym poziomie.

Brak w magazynie

Grecka oliwa extra virgin 0,2% SITIA Premium 1 l

Grecka Oliwa z oliwek

Sitia Premium Gold 0,2% Extra Virgin 1000 ml. (EVOO)

  • Nazwa: Sitia Premium Gold
  • Pojemność: 1000 ml
  • Kraj pochodzenia: Grecja
  • Opakowanie: Butelka
  • Kwasowość: 0,2 %
  • Produkt:100% naturalny

Ta wyjątkowa oliwa z oliwek charakteryzuje się niską kwasowościąmocnym owocowym posmakiem i aromatem świeżo pokrojonych oliwek.

  • Produkcja oliwy odbywa się na Krecie w okolicach Rethymno.
  • Wyróżnia ją bardzo niska kwasowość, bo tylko 0,2%.
  • Najlepiej spożywać bez obróbki termicznej.
  • Jest tłoczona na zimno.
  • Należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.

Doskonale się sprawdzi jako dodatek do niemal wszystkich potraw, który podkreśli ich smak.

Co oznacza skrót EVOO (Extra Virgin Olive Oil)?

Oliwę klasyfikuje się jako EVOO (Extra Virgin Olive Oil), gdy jest pozyskiwana podczas pierwszego tłoczenia oliwek. Zwykłą oliwę z oliwek wytwarza się z mieszanki przetworzonych olejów. Oznacza to, że jedną z kluczowych różnic między EVOO a zwykłą oliwą z oliwek jest brak przetworzonych chemikaliów. W klasyfikacji oliwy z oliwek EVOO reprezentuje absolutnie najwyższą jakość oliwy z oliwek. Oliwa oznaczona jako EVOO to produkt na najwyższym poziomie.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia musi być wolna od jakichkolwiek zmian w kolorze, smaku, składnikach odżywczych lub witaminach. EVOO powstaje, gdy miażdży się oliwki na miazgę przy użyciu siły, a nie ciepła lub chemikaliów, jak przy produkcji innych oliw z oliwek. Gdy miazga utworzy pastę, jest zgniatana, aby uwolnić płyn z miąższu, składający się z oleju, wody i pozostałości oliwki.

Płyn ten jest następnie umieszczany w wirówce, która oddziela oliwę od reszty materiału z oliwek. Czysty, aromatyczny olej jest następnie filtrowany i butelkowany jako oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Oliwa z Oliwek Extra Virgin (EVOO) to oliwa z oliwek, której kwasowość nie przekracza 0,8%.

Kwasowość oliwy z oliwek SITIA Premium Gold wynosi 0,2% co oznacza najwyższą jakość produktu.

Proces ekstrakcji oliwy odbywa się w tym samym dniu co zbiór oliwek, w niskich temperaturach, w celu zachowania wszystkich cennych właściwości i bardzo niskiej kwasowości. Ten produkt ma szczególnie niską kwasowość, bo zaledwie 0,2%.

Oliwa z oliwek SITIA Premium Gold 0,2% to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza omega-3, omega-9, witaminy E i polifenoli.

Jakie właściwości zdrowotne wykazuje oliwa z oliwek?

Przede wszystkim wspomaga regulację poziomu cholesterolu, ochronę układu krążenia oraz podwyższa poziom profilaktyki antynowotworowej. 

Sprawdź nasz inne propozycje z kategorii Oliwy.

Odwiedź nas również na Facebooku.

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping