Wyświetlanie jednego wyniku
Daktyle
Daktyle to owoce palm daktylowych, które rosną w Afryce, Australii, Azji, Kalifornii i Meksyku. Drzewo osiąga ok. 20 metrów wysokości, a owocuje 80 lat. W krajach arabskich daktyle nazywane są „chlebem życia”, a palma tych owoców (Phoenix dactylifera) – „drzewem życia”, ze względów na bogactwo w liczne witaminy i minerały.
Daktylowiec należy do najstarszych roślin uprawnych i na świecie występuje w około 400 odmianach. Słodki smak daktyli sprawia, że mogą z powodzeniem zastąpić typowe słodycze. To często stosowany dodatek do deserów, wypieków oraz potraw orientalnych.
Występują pod świeżą i suszoną postacią. Te pierwsze posiadają pestkę, natomiast suszone można spotkać najczęściej wydrylowane. Istnieją 3 grupy odmian daktyli: twarde, półtwarde i miękkie. Z daktyli miękkich tworzy się chleb daktylowy, natomiast twarde owoce służą głównie, jako składnik mąki, z których wyrabiany jest chleb pustyni.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Daktyle – wartości odżywcze w 100 g:
- Energia – 1178 kJ/282 kcal
- Tłuszcze – 0,39 g
- kwasy nasycone – 0,03 g
- Węglowodany – 75,03 g
- w tym cukry – 63,35 g
- Białko – 2,45 g
- Błonnik – 8 g
- Sól – 0,02 g