Czarnuszka posiada bardzo wiele ważnych dla ludzi właściwości, ze względu na ogromną zawartość witamin i minerałów. Wyróżnia się wśród nich witaminy A, E, F, B1, B3, B6 oraz cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, a także sód i potas. Czarnuszka zawiera wiele związków, które są pożądane przez organizmy ludzkie, czyli: nienasycone kwasy tłuszczowe, alkaloidy, saponiny, flawonoidy, kwas stearynowy, kwas palmitynowy czy olejki eteryczne.
Czarnuszka jest silnym środkiem zwalczającym przyczyny dolegliwości o podłożu pasożytniczym, a także bakteryjnym oraz grzybiczym. Smak ziaren czarnuszki jest dosyć ostry i gorzki, przez co pobudza wytwarzanie soków żołądkowych i apetyt. Czarnuszka poprawia trawienie i przemianę materii, zapobiega marskości wątroby, również zapobiega infekcjom jelit i dróg moczowych. Czarnuszka to roślina posiadająca działanie przeciwnowotworowe, co jest ściśle związane z jej działaniem mocno przeciwutleniającym. Ma pozytywne działanie wspomagające nie tylko dla osób zmagających się z astmą, ale również dla alergików.
Właściwości czarnuszki
Czarnuszki przydają się także podczas leczenia zmian skórnych, trądziku, łuszczycy, wysypkach, zapaleniach skóry oraz poparzeniach słonecznych.
Dziennie warto spożyć do trzech łyżeczek nasion, a mianowicie około 10 min przed posiłkiem.
Czarnuszka najczęściej wykorzystywana jest w kulinariach, a także często jest dodawana do tłustych dań mięsnych, bigosów, kiszonych i marynowanych ogórków (zwiększa ich jędrność i trwałość). Czarnuszka idealnie komponuje się w sałatkach z soczystymi warzywami, słodkimi owocami i orzechami, ponieważ dodaje ostrości i lekkiej goryczy. Czarnuszkę mieloną lub całe nasiona dodaje się do past warzywnych, jak również do humusów. Można ją wykorzystać do przygotowania bułek, chleba, pasztecików, focacci, pity, placków naan, past makaronowych, a także domowych twarogów.
Wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna – 1711 kJ/ 344 kcal
- tłuszcze – 15 g
- kwasy nasycone – 0,5 g
- Węglowodany – 52 g
- w tym cukry – 0 g
- Błonnik – 40 g
- Białko – 16 g
- Sól – 0,05 g
Składniki: nasiona czarnuszki.
Produkt może zawierać: gluten, orzechy, sezam, migdały, a także produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Ponadto, zobacz więcej produktów z tej kategorii tutaj.