Czarnuszka mielona 500g

5,69 

W ecotrendy.pl dbamy o to, by proponować naszym Klientom naturalne produkty i jednocześnie bogate w składniki wpływające korzystnie na nasze zdrowie. Bez wątpienia takim produktem są nasiona czarnuszki, która znana jest także jako kmin czarny, kminek egipski, czarnucha, kąkolnica czy kolendra siewna. Czarnuszka to roślina, której najbardziej prozdrowotne właściwości posiadają nasiona. Nasiona czarnuszki zastosowanie znalazły nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce i medycynie naturalnej. Czarnuszka znana jest już od czasów starożytnych.

Masa netto: 500 g

 

Na stanie

Czarnuszka mielona 500g

Czarnuszka mielona 1000g. Posiada bardzo wiele ważnych dla ludzi właściwości, ze względu na ogromną zawartość witamin i minerałów. Wyróżnia się wśród nich witaminy A, E, F, B1, B3, B6 oraz cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas. Czarnuszka zawiera wiele związków, które  są pożądane przez organizmy ludzkie, czyli: nienasycone kwasy tłuszczowe, alkaloidy, saponiny, flawonoidy, kwas stearynowy, kwas palmitynowy czy olejki  eteryczne.

Czarnuszka jest silnym środkiem zwalczającym przyczyny dolegliwości o podłożu pasożytniczym, bakteryjnym a także grzybiczym. Smak ziaren czarnuszki jest dosyć ostry i gorzki przez co pobudza wytwarzanie soków żołądkowych i apetyt. Czarnuszka poprawia trawienie i przemianę materii, wspomaga zapobieganie marskości wątroby również infekcjom jelit i dróg moczowych.  Ma pozytywny działanie wspomagające dla osób zmagających się z astmą, alergiami. Właściwości czarnuszki przydają się także podczas leczenia zmian skórnych, trądziku, łuszczycy, wysypkach, zapaleniach skóry oraz poparzeniach słonecznych.

Dziennie warto spożyć do trzech łyżeczek nasion, najlepiej około 10min przed posiłkiem.

Czarnuszka mielona 500g – zastosowanie:

Czarnuszka najczęściej wykorzystuje się w kulinariach i dodaje się do tłustych dań mięsnych, bigosów, kiszonych i marynowanych ogórków (zwiększa ich jędrność i trwałość). Idealnie komponuje się w sałatkach z soczystymi warzywami, słodkimi owocami i orzechami, dodaje ostrości i lekkiej goryczy. Czarnuszkę mieloną lub całe nasiona dodaje się do past warzywnych i humusów. Można ją wykorzystać do przygotowania bułek, chleba, pasztecików, focacci, pity, placków naan, past makaronowych, a także domowych twarogów.

Wartość odżywcza w 100g:

  • wartość energetyczna – 1471 kJ/ 352 kcal
  • tłuszcze – 10 g
  • kwasy nasycone – 1,3 g
  • Węglowodany – 23,5 g
  • w tym cukry – 1,6 g
  • Błonnik – 24,7 g
  • Białko – 16 g
  • Sól – 0,05 g

Składniki: nasiona czarnuszki.

Produkt może zawierać: gluten, orzechy, sezam, migdały, produkty pochodne.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping