Ksylitol 1kg Xylitol

29,87 

Ksylitol jest naturalną substancją, coraz częściej wykorzystywaną jako zamiennik białego cukru. często znajdziemy go w jadłospisie osób zmagających się z problemem cukrzycy, nadwagi lub insulinooporności. Ksylitol swoim wyglądem przypomina tradycyjny cukier. Jego smak również jest podobny, niemniej jednak charakteryzuje się delikatnym miętowym posmakiem.

Brak w magazynie

Ksylitol — cukier brzozowy — naturalny słodzik

W ecotrendy.pl dbamy o to, by każdy produkt był naturalny i wyjątkowo smaczny. Nasza oferta obejmuje produkty różnego rodzaju, które warto spożywać w codziennej diecie. Jednym z nich jest ksylitol, naturalny środek słodzący.

 

Właściwości

Ksylitol — cukier brzozowy — naturalny słodzik to niskokaloryczny, naturalny środek słodzący otrzymywany z kory brzozy. Jest często nazywany cukrem brzozowym, choć ksylitol pod względem chemicznym nie jest cukrem, lecz alkoholem cukrowy. Oznacza to, że jest inaczej metabolizowany niż cukier, co czyni go produktem odpowiednim dla cukrzyków. Wyglądem przypomina zwykły cukier – to biały, krystaliczny proszek, bez zapachu. Jest tak samo słodki w smaku jak cukier, lecz ma o 40% mniej kalorii! W naturze ksylitol występuje w wielu owocach i warzywach: śliwkach, truskawkach, malinach czy kalafiorze, oraz w grzybach.

 

Ksylitol, a nasze zdrowie

Ksylitol to niskokaloryczny zamiennik zwykłego cukru, odpowiedni zwłaszcza dla osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność. Polecają go diabetykom nie tylko dlatego, że ma o 40% mniej kalorii niż zwykły cukier oraz niski indeks glikemiczny (9). To znakomity środek słodzący dla cukrzyków, ponieważ jest metabolizowany bez udziału insuliny. Spożycie ksylitolu prowadzi do niższego wzrostu poziomu glukozy we krwi niż spożycie cukru i w konsekwencji nie wywołuje zatem nagłego wyrzutu insuliny. Jest to szczególnie istotne dla osób mających problemy cukrzycowe oraz dla będących na diecie. Ten produkt jest również probiotykiem, co oznacza, że wspomaga rozwój korzystnej mikroflory jelitowej.

Ksylitol ma pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Jego spożywanie powoduje zwiększenie przyswajalności wapnia. Wpływa to między innymi na poprawę gęstości kości, a tym samym zmniejszenie ryzyka wystąpienia osteoporozy w przyszłości. Dodatkowo, cukier brzozowy może przyczynić się do przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, co bezpośrednio wpływa na zahamowanie rozwoju szkodliwych dla zdrowia drożdżaków i bakterii. Z tego powodu, ksylitol jest niezbędnym składnikiem diety osób zmagających się z problemem grzybicy oraz infekcji o podłożu bakteryjnym.

Ksylitol zapobiega próchnicy, gdyż nie jest przekształcany przez bakterie bytujące w jamie ustnej do kwasów szkodliwie działających na zęby. Cukier brzozowy przywraca równowagę zasadowo-kwasową ustach i przeciwdziała rozwojowi bakterii odpowiadających za rozwój próchnicy. Dodatkowo przeciwdziała on także powstawaniu płytki nazębnej i poprawia mineralizację szkliwa.

Ksylitol zapobiega również suchości błony śluzowej jamy ustnej (tzw. kserostomii), ponieważ stymuluje produkcję śliny.

Zastosowanie

Ksylitol można używać do słodzenia kawy i herbaty tak jak zwykły cukier. Można nim także słodzić desery oraz stosować go do ciast (z wyjątkiem ciasta drożdżowego, ponieważ drożdże na nim nie wyrastają). Jest idealny do przetworów owocowych, bo w przeciwieństwie do innych substancji słodzących jest odporny na działanie wysokich temperatur i nie traci naturalnych właściwości. Możemy więc rozkoszować się słodkimi dżemami i konfiturami, zachowując niski poziom glukozy we krwi.

Zobacz więcej produktów z tej kategorii tutaj.

Kraj pochodzenia: Chiny

Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping