Wyświetlanie jednego wyniku

Zamienniki cukru są bardzo popularne, ponieważ wiadomo od dawna, że cukier wpływa niekorzystnie  nie tylko na figurę, ale również na kondycję naszego organizmu. W przeszłości słodziki nie cieszyły się dobrą opinią, ponieważ oparte były głównie na związkach chemicznych. Najlepszymi zamiennikami są produkty pochodzenia naturalnego, jakimi są erytrol i ksylitol.

Erytrol i ksylitol – niskokaloryczna opcja dla cukru

Erytrol należy do cukrów alkoholowych, określanych jako poliole. Występuje w owocach, a także w produktach spożywczych naturalnie fermentowanych, jak: ser, wino, sos sojowy. W procesie wytwarzania erytrolu dostępnego w sklepach, wykorzystuje się pewien rodzaj grzybów, podobnie jak przy produkcji jogurtów stosuje się bakterie. Erytrol jest najmniej kaloryczny ze wszystkich słodzików, jego kaloryczność wynosi 0,2 kcal/1g. Poziom słodkości jest zdefiniowany na około 70%, przy założeniu, że słodkość tradycyjnego cukru wynosi 100%, to znaczy, że dla uzyskania smaku równego 5g cukru, powinniśmy wykorzystać około  7g erytrolu. W odróżnieniu od innych słodzików, nie powoduje nieprzyjemnego posmaku w ustach, po spożyciu wywołuje bardzo przyjemne odczucie chłodu w jamie ustnej. Jego indeks glikemiczny wynosi zero, jest więc odpowiednim produktem dla cukrzyków, ponieważ nie zmienia wysokości glukozy i insuliny we krwi. Erytrol nie zawiera enzymów trawiennych, dlatego w całości jest wydalany z organizmu. Tolerancja na erytrol jest kwestią indywidualną, należy zwrócić uwagę, aby nie spożywać go w zbyt dużej ilości, ponieważ może powodować wzdęcia, zalecane jest spożywanie etytrolu w proporcji 50g, na 1 kg masy ciała.

Ksylitol to inaczej alkohol cukrowy pochodzący z drzewa brzozy. Został rozpowszechniony przez finlandzkich naukowców w czasie II wojny światowej, kiedy występowały duże niedostatki cukru. Naturalnie substancja ta występuje w warzywach, owocach i grzybach. Ksylitol występuje w organizmach zwierzęcych, jako substancja powstała w procesie przemiany glukozy. Człowiek wytwarza naturalnie około 15 g ksylitolu, dzięki temu, jeśli jest dostarczany do organizmu jako słodzik, zostaje stopniowo wchłaniany, nie powodując nagłych skoków insuliny. W porównaniu do cukru jest dwukrotnie mniej kaloryczny, poza tym jego indeks glikemiczny jest dużo niższy. Ksylitol jest naturalnym słodzikiem, może więc być stosowany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Pozwala na jedzenie słodyczy przy jednoczesnym prowadzeniu zdrowego stylu życia.

Erytrol i ksylitol – korzyści dla zdrowia

Erytrol jest wskazany przy zaburzeniach ze strony układu pokarmowego, ponieważ nie jest trawiony przez organizm, nie powoduje jego podrażnień. Powodując zahamowanie procesów fermentacji cukrów w jamie ustnej, erytrol ogranicza powstawanie próchnicy. Posiada też zdolności antyoksydacyjne, to znaczy, że wychwytuje wolne rodniki i osłania organizm przed ich działaniem. Jest dużym wsparciem podczas odchudzania, ponieważ nie oddziałuje na tempo przemiany materii, a w konsekwencji nie spowalnia ich. W smaku jest bardzo podobny do cukru, co ma znaczenie dla osób, które nie lubią zmieniać smaków, a jednocześnie pozbawiony jest jego szkodliwych właściwości. Zerowy indeks glikemiczny sprawia, że jest szczególnie atrakcyjnym produktem dla diabetyków.

Ksylitol również korzystnie wpływa na stan zębów i dziąseł, ponieważ ma duże właściwości przeciwzapalne. Wspomaga odchudzanie, niweluje rozwój grzybów i drożdżaków oraz opóźnia procesy starzenia się organizmu. Jego właściwości bakteriobójcze mogą być wykorzystywane przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Stwierdzono, że ksylitol wpływa na dużo wyższą przyswajalność magnezu i wapnia, co korzystnie wpływ na stan kości i zębów, a w konsekwencji zapobiega osteoporozie.

Shopping cart1
Ksylitol
-
+
Kwota częściowa
29,87 
Całkowita kwota
29,87 
Continue shopping